Γιατί Goldman Sachs, BofA βλέπουν αναταράξεις, ανάβουν το λαμπάκι για ζώνη ασφαλείας

Γιατί Goldman Sachs, BofA βλέπουν αναταράξεις, ανάβουν το λαμπάκι για ζώνη ασφαλείας

Οι επενδυτές εξακολουθούν να δείχνουν προτίμηση στην έκθεση σε μετοχές, αλλά θα πρέπει να βάλουν ζώνες ασφαλείας καθώς οι ανησυχίες για την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η παγκόσμια έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 και ο επικείμενος περιορισμός της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα προμηνύουν αναταράξεις και δυνητική απειλή για το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς που είδε τον δείκτη S&P 500 να διπλασιάζεται από τα περυσινά χαμηλά.

Η επιφυλακτικότητα είναι έκδηλη παρά το γεγονός ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ κρατούν επίπεδα κοντά στα ιστορικά υψηλά. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs χαμήλωσαν την πρόβλεψη τους για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο στο 5,5% από 9% λόγω των επιπτώσεων της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ σύμφωνα με έρευνα της BofA Global Research, οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αυξήσει τα ποσοστά μετρητών στα χαρτοφυλάκια τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020, προσθέτοντας θέσεις σε μετοχές αμυντικών κλάδων όπως αυτούς των υπηρεσιών υγείας και κοινής ωφέλειας.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν επιφέρει πλήγμα στις τιμές πετρελαίου, χαλκού και άλλων πρώτων υλών ενώ το αμερικανικό δολάριο, ο κύριος προορισμός για ανήσυχους επενδυτές, έχει ενισχυθεί σε υψηλό εννέα μηνών έναντι καλαθιού ισοτιμιών.

Ακόμη και οι μικροεπενδυτές που με τις αγορές τους είχαν ενισχύσει την κούρσα μετοχών τεχνολογίας και κρυπτονομισμάτων από πέρυσι δείχνουν πιο συγκρατημένοι.

Η οnline χρηματιστηριακή Robinhood που έχει προτιμηθεί από πολλούς μικροεπενδυτές για την εκτέλεση εντολών εκτίμησε την προηγούμενη εβδομάδα οτι οι πελάτες της πιθανότατα θα επιβραδύνουν το trading τους ερχόμενους μήνες.

Προηγούμενες προειδοποιήσεις για επερχόμενη διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά μέχρι στιγμής φέτος δεν επιβεβαιώθηκαν και η μείωση της έκθεσης σε μετοχές αποδείχτηκε λανθασμένη στρατηγική στη δυνατή  κούρσα της αγοράς από τα χαμηλά του 2020, ενισχύοντας την άποψη ότι ήταν ελάχιστα τα επενδύσιμα assets που προσέφεραν στους επενδυτές αντίστοιχες αποδόσεις με αυτές των μετοχών.

Ωστόσο, οι επικείμενοι κίνδυνοι ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι αγορές μπορεί να εισέλθουν σε περίοδο αναταράξεων τους επόμενους μήνες. Έχει περάσει η κούρσα ευφορίας όπου σχεδόν τα πάντα ανέβαιναν και πλέον οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους.

Μια κύρια ανησυχία είναι το ρίσκο ότι η Federal Reserve, αντιμέτωπη με την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που έχει υπερβεί τις προβλέψεις, θα αρχίσει να αποσύρει σταδιακά τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας τη στιγμή που η ανάπτυξη αρχίζει να επιβραδύνεται και η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα δεν αποκλείει νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

Η στήριξη της Fed στην οικονομία για αρκετό διάστημα με τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής απασχολεί την αγορά που βλέπει να πλησιάζει η ώρα του φρένου στην ποσοτική χαλάρωση και του τι θα σημάνει αυτό για την ανάπτυξη.

Η προσοχή των αγορών θα είναι στραμμένη στη συνάντηση στο Jackson Hole της πολιτείας του Wyoming αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω ενδείξεις όσον αφορά το πότε θα αρχίσει η Fed να μειώνει τις αγορές κρατικών ομολόγων ΗΠΑ ύψους $120 δις που πραγματοποιεί μηνιαίως.

Οι αναλυτές της BofA Global Research πλέον εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή από πλευράς Fed θα έλθει νωρίτερα γύρω στον Νοέμβριο και όχι τον Ιανουάριο που ήταν η προηγούμενη τους πρόβλεψη.

Εκτιμούν ότι τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενισχύουν τις πιθανότητες να αρχίσει το λεγόμενο taper της Fed αυτή τη χρονιά.

Τα υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ένας άλλος παράγοντας που εξηγεί την επιφυλακτικότητα.

Σύμφωνα με τη Datastream, ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του δείκτη S&P 500 με βάση τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους επόμενους 12 μήνες βρίσκεται στο 21,1, επίπεδο που είναι 34% υψηλότερο από τον ιστορικό μέσο όρο 20ετίας όσον αφορά το Ρ/Ε.

Παρά τους προβληματισμούς αυτούς πολλοί επενδυτές χρησιμοποιούν στρατηγικές που τους επιτρέπουν να διατηρούν την έκθεση τους σε μετοχές που έχουν ευνοηθεί από τα πολύ χαμηλά επιτόκια και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς και από τη δυνατή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η UBS Global Wealth Management, σε έκθεση της αναφέρει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυξημένη μεταβλητότητα με διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων σε αρκετές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και σε hedge funds.

Εκτιμά ότι ο δείκτης S&P προς το τέλος του επόμενου χρόνου θα βρεθεί στις 5.000 μονάδες από το επίπεδο τω 4.437 σήμερα αλλά μέχρι να φθάσει αυτά τα επίπεδα η χρηματιστηριακή πτήση θα περάσει από αναταράξεις.

Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της έκθεσης σε μετοχές είναι η ανθεκτικότητα που έδειξε η χρηματιστηριακή αγορά σε σοκ τη τελευταία δεκαετία. Αντάμειψε αδρά όσους προέβησαν σε αγορές όταν οι μετοχές έπεφταν. Η στρατηγική αυτή δεν βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, η νοοτροπία που επικρατεί συνεχίζει να είναι ότι αγοράζουμε στις διορθώσεις, δεν πουλάμε την αγορά όταν δείχνει δύναμη.