7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Γιατί επανήλθε η αισιοδοξία στις αγορές μετά το sell off της Πέμπτης

Γιατί επανήλθε η αισιοδοξία στις αγορές μετά το sell off της Πέμπτης
Φωτογραφία αρχείου

Ο φόβος για την ανατροπή των αναμενόμενων ρυθμών ανάπτυξης από την εκθετική μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Delta  εκδηλώθηκε μόνο μια μέρα στις αγορές, οδηγώντας την Πέμπτη σε απώλειες πέριξ του 1,5-2% .

Οι δύο αγορές βαρόμετρο πλησίασαν μεν κρίσιμες αντιστάσεις για τη διατήρηση του ανοδικού momentum, με καλή απόσταση ασφαλείας δε. Έτσι όπως φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα, ο γερμανικός δείκτης Dax κατέγραψε χαμηλό εβδομάδας την Πέμπτη στις 15304 μονάδες, με μια απόσταση ασφαλείας 90 μονάδων από το μέσο κινητό όρο των 90 ημερών και δυνατή εκτίναξη πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 9 ημερών στο κλείσιμο.

Η μητέρα των αγορών κατέγραψε μια κοιλιά  μέχρι τις 4289 μονάδες, μόλις πάνω στον μέσο κινητό 14 ημερών και με εξαιρετική απόσταση ασφαλείας τόσο από τον 50άρη, που βρίσκεται στις 4217 μονάδες και ακόμα περισσότερο από τον μέσο κινητό των 90 ημερών, που τοποθετείται εντός της κομβικής ζώνης για το ανοδικό momentum, των 4130-4160 μονάδων.  Και ο S&P 500 επανέκτησε εντυπωσιακά τον μέσο κινητό των 9 ημερών στο κλείσιμο της εβδομάδος.

Εκτός από τον προβληματισμό όσον αφορά την εκθετική μετάλλαξη του στελέχους Delta και το ωστικό κύμα που μπορεί να προκαλέσει στους ρυθμούς ανάπτυξης, η σύντομη  βουτιά της Πέμπτης  ήρθε και  ως αντανακλαστικό στη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής  Ανοιχτής Αγοράς της  Fed.

Σύμφωνα με αυτά,  πράγματι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας   στην τελευταία τους συνάντηση στις 15-16 Ιουνίου  έδωσαν το σήμα για πιθανή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Εντούτοις, αυτό που δεν είδαν στην πρώτη ανάγνωση των πρακτικών οι επενδυτές, ήταν ότι υπήρχε σαφής υποσημείωση ότι ναι μεν η πρόοδος στην εμβολιαστική εκστρατεία έχει οδηγήσει στην επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας και σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, αλλά οι ελλείψεις στον εισροή υλικών και οι δυσκολίες στις προσλήψεις συγκρατούν την οικονομική δραστηριότητα σε αρκετούς κλάδους. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν, οι αξιωματούχοι της Fed έδωσαν για άλλη μια φορά τη διαβεβαίωση ότι η σύσφιξη θα έρθει μόνο όταν και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης το επιτρέψουν.

Την Παρασκευή  ξημέρωσε μια άλλη μέρα για τις αγορές και η  επενδυτική κοινότητα προτίμησε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες της με την παραπάνω υποσημείωση των πρακτικών της Fed, αλλά και με ειδήσεις όπως εκείνη ότι το Ηνωμένο βασίλειο χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς της καραντίνας, στέλνοντας σημαντικό στήριγμα για τον τουριστικό κλάδο. Για την ακρίβεια ανακοίνωσε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, εκτός και εάν επιστρέφουν από χώρα υψηλού κινδύνου. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για οικονομίες όπως η ελληνική που βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην συγκεκριμένη αγορά.

Άλλη μια σημαντικότατη είδηση που στάθμισαν οι επενδυτές είναι η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ έπειτα από 18 μήνες συζητήσεων, προκειμένου να γίνει πιο σαφής στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.

 Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση που πραγματοποιεί η ΕΚΤ από το 2003, σε μια ευθεία προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την οικονομία της ευρωζώνης με τα διεθνή πρότυπα.

Η ΕΚΤ  σε μια απόφαση σταθμό όπως θα αποδειχθεί στο μέλλον, ανακοίνωσε ότι θα   επιτρέψει την υπέρβασή της οροφής του 2% για τον  πληθωρισμό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προσφέροντας έτσι  περισσότερο χώρο για την υποστήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, όταν  τα επιτόκια βρίσκονται τόσο χαμηλά ώστε η περαιτέρω μείωσή τους καθίσταται νομοτελειακά  αναποτελεσματική- ότι ισχύει σήμερα δηλαδή-  η ΕΚΤ θα έχει την ευχέρεια να λάβει ισχυρά νομισματικά μέτρα τόνωσης ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι  θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός θα βρίσκεται μετρίως πάνω από τον στόχο.

Σε απλά ελληνικά, η ΕΚΤ μας μετέφερε αυτή την εβδομάδα το σημαντικό μήνυμα ότι το 2% δεν είναι πλέον η οροφή για τον πληθωρισμό. Με αυτόν τον τρόπο κατάργησε την προηγούμενη θέση για τον πληθωρισμό «κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα», η οποία, έτσι όπως διαμορφώνονται πλέον οι πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούσε μια ανοιχτή απειλή  για μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική λίαν συντόμως.

Στην ουσία λοιπόν η ΕΚΤ με αυτή την απόφαση εξασφαλίζει τον πολύτιμο χρόνο προκειμένου να συνεχίσει την υποστήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης η οποία βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση, αυτής της μετάλλαξης Delta.

Σύμφωνα δε με τις τοποθετήσεις πολλών αναλυτών στον Διεθνή Τύπο, η απόφαση της ΕΚΤ  ενισχύει το οπλοστάσιο των κρατών-μελών που ζητούν τη ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την εγκατάλειψη της πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που υποστηρίζει άλλωστε και η Λαγκάρντ.

Πολλοί  οίκοι σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω, εκπόνησαν αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητούν ότι το sell off της Πέμπτης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ισχυρή διόρθωση. Η Capital Economics για παράδειγμα, επανέλαβε την πεποίθηση της ότι  στις ανεπτυγμένες αγορές, οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν προσεκτικά και θα συσφίξουν  τη νομισματική πολιτική τους με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και μόνο όταν  οι οικονομίες τους θα είναι ικανές  να αντιμετωπίσουν τις πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Το ίδιο και η BofA, στην τελευταία της έκθεση παραμένει θετική, με τις προβλέψεις της για τους δείκτες PMI των ΗΠΑ, της Κίνας και της ευρωζώνης να υποδηλώνουν αύξηση κατά δύο μονάδες στον παγκόσμιο PMI.

Συνοψίζοντας, η μετάλλαξη Delta του Sars CoV 2 μπορεί να απειλεί με ένα τέταρτο πανδημικό κύμα πολλές οικονομίες ανά τον κόσμο, όμως οι Κεντρικές Τράπεζες για άλλη μια φορά εμμέσως δηλώνουν παρούσες να προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί της πανδημίας.

Το αν θα τα καταφέρουν εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, για αυτό και η στήλη δεν είναι απόλυτη στην υιοθέτηση αποκλειστικά και μόνο των αισιόδοξων σεναρίων πολλών Οίκων. Γι’αυτό και θα επαναλάβουμε τη γνωστή πλέον στρατηγική όταν  τα νερά των αγορών γίνονται αδιαφανή: Επιλέγουμε υγιείς ισολογισμούς με δυνατές ταμειακές ροές και λελογισμένη μόχλευση, επαρκή γεωγραφική και κλαδική διασπορά, μια αξιοπρεπή οπισθοφυλακή σε μετρητά και πρακτικές hedging και στενή παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των εταιρειών ανά τρίμηνο αλλά και των τεχνικών ενδείξεων της αγοράς.

 Όσο το ανοδικό momentum παραμένει άθικτο μπορούμε να αισιοδοξούμε , αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για επενδυτική «ανεμελιά» και ατασθαλίες μη λελογισμένου ρίσκου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες