Γιατί δεν σηκώνουν κεφάλι οι αγορές

Γιατί δεν σηκώνουν κεφάλι οι αγορές

Μπορεί οι αγορές να λειτουργούν ως προεξοφλητικός μηχανισμός αλλά πως μπορούν να σηκώσουν κεφάλι όταν κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην όποια κανονικότητα; Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Liberal.gr, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του Λονδίνου παραμένουν underweight στις μετοχές και neutral στα ομόλογα ενώ προτιμούν τις τοποθετήσεις σε χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Οι αναλυτές σήμερα περιμένουν έναν πολύ δύσκολο από όλες τις πλευρές Απρίλιο. Διότι είναι ο μήνας που ο κορονοϊός θα εξαπλωθεί με όλη του τη σφοδρότητα στις ΗΠΑ και παράλληλα μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δουν το φως της δημοσιότητας τα μάκρο που θα… αποκαλύπτουν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής εξαιτίας του γενικευμένου lockdown. Ιδιαίτερα ο κλάδος του τουρισμού και της φιλοξενίας αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη πτώση με τις μεταφορές να ακολουθούν. Τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, την κατανάλωση, τις υπηρεσίες και κάθε άλλος οικονομικός δείκτης, αναμένεται να βρεθούν σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ένα παράδειγμα είναι η ανεργία για την οποία τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προχθές έδειξαν ότι μειώθηκε στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία στο τέλος Μαρτίου θα είναι τελείως διαφορετικά… Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ο μεταποιητικός PMI. Τα στοιχεία Μαρτίου για την Ευρωζώνη έδειξαν χθες ότι η μεταποίηση βρίσκεται σε πολύ βαθιά ύφεση αφού ο δείκτης υποχώρησε στις 44,5 μονάδες με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Μην περιμένετε να δείτε πραγματική ανάκαμψη – και όχι εκλάμψεις – αν πρώτα δεν υπάρξουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο», σημειώνει ένας εκ των αναλυτών με τους οποίους επικοινώνησε το Liberal. «Μάλιστα, για να νιώσουν έτοιμοι οι επενδυτές θα ξαναμπούν για τα καλά στην αγορά θα περιμένουν να τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο αφού μόνο έτσι θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος νέου κύματος μολύνσεων», προσθέτει.

Παρά τα δεκάδες τρισεκατομμύρια που έχουν δεσμευτεί να ρίξουν στην πραγματική οικονομία κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, οι αγορές παραμένουν εγκλωβισμένες στη δίνη της αβεβαιότητας. Αν παρατηρήσει κανείς τις διακυμάνσεις στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Ποιος να το έλεγε πριν από δύο μήνες ότι η Wall Street θα συμπεριφερόταν σαν περιφερειακό χρηματιστήριο κάποιας μικρής και ευάλωτης οικονομίας που δέχεται χτυπήματα από παντού.

Ο βιομηχανικός Dow από τις 29.348 μονάδες στις 19/2 γκρεμίστηκε στις 18.591 μονάδες στις 23/3 καταγράφοντας πτώση 36,6%. Μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις ανέκαμψε στις 30/3 στις 22.327 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 20% για να υποχωρήσει χθες ξανά προς τις 21.000 μονάδες.

Τι μέλλει γενέσθαι; Παρά τα όποια θετικά οικονομικά στοιχεία και αισιόδοξα μηνύματα από την Κίνα, ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε πόλεμο. Όταν σε υγειονομικό επίπεδο ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει τους Αμερικανούς για δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες κατά τις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων θα αυξάνεται και η Goldman Sachs βλέπει ύφεση στο -3,8% το 2020 για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ποιος επενδυτής θα ποντάρει στην επόμενη ημέρα; Όταν η Μ. Βρετανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία συνεχίζουν να μετρούν θύματα και οι οικονομίες παραμένουν καθηλωμένες η αισιοδοξία είναι μία λέξη άγνωστη.

Έτσι το πετρέλαιο West Texas παραμένει στα 20 δολάρια και το Brent στα 25 δολάρια, ενώ οι επενδυτές ρευστοποιούν ακόμη και θέσεις στον χρυσό, προτιμώντας τα μετρητά σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές. Και ενώ υπάρχουν και οι αισιόδοξες προβλέψεις που θέλουν τη βιομηχανική παραγωγή να ανακάμπτει ταχύτατα μετά το τέλος της πανδημίας καθώς και ότι ο ιός θα τεθεί υπό έλεγχο μέσα στους επόμενους μήνες, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί η επιδημία στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις αγορές για πολύ καιρό. Δεν είναι λίγο να βλέπεις την ισχυρότερη χώρα στον κόσμο να βρίσκεται σε lockdown και γονατίζει απέναντι στην απειλή του κορονοϊού. Οι επόμενες 3 εβδομάδες θα είναι πολύ κρίσιμες για την τάση ίσως και ολόκληρου του έτους.