Γιατί χτύπησαν τώρα το ISIS στη Συρία οι ΗΠΑ
Διεθνή

Γιατί χτύπησαν τώρα το ISIS στη Συρία οι ΗΠΑ

Η αμερικανική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία κατέληξε στην τραγική, αλλά και συμβολική, αυτοκτονία του επικεφαλής του Ισλαμικού κράτους, πριν συλληφθεί, σκοτώνοντας και τα μέλη της οικογένειάς του, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η εξουδετέρωση του αρχηγού τους, βέβαια δε συνεπάγεται έναν επιχειρησιακό ακρωτηριασμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πέρα από έναν κεντρικό πυρήνα δράσης, καθώς η οργάνωση λειτουργούσε με ένα κατά βάση αποκεντρωτικό μοντέλο.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να επιχειρηματολογεί πάντως πως το νέο δόγμα διεθνούς δράσης τους, που δεν προϋποθέτει φυσική παρουσία, αλλά μόνο στοχευμένα χτυπήματα, είναι αποτελεσματικό, έπειτα από την άτακτη αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν. Μπορεί να δίνει, δηλαδή, απάντηση στις κριτικές πως οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και ελεύθερο πεδίο σε όποιον μπορεί να δράσει, αλλά αντίθετα εφαρμόζουν ένα αποτελεσματικό νέο δόγμα.

Άλλωστε η προσέγγιση Μπάιντεν εστιάζει στην επίδειξη υπευθυνότητας, όπου οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τα φλέγοντα ζητήματα στη διεθνή κοινότητα. Το χτύπημα στη Συρία έρχεται έπειτα από τις προκλήσεις που έθεσε το Ισλαμικό Κράτος με την επίθεση του σε φυλακές που κρατούνταν μαχητές του, από τους Κούρδους το περασμένο διάστημα.

Όσο και αν οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επίθεση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Λευκός Οίκος δέχθηκε κριτική για τις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα την ασθενή υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας. Βέβαια, το επόμενο βήμα είναι να τηρήσει την ηθική υποχρέωση που έχει λάβει η Ουάσιγκτον απέναντι στους Κούρδους που σταμάτησαν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Ενώ μπήκαμε στον χρόνο των κρίσιμων εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο και τη Γερουσία, ο Μπάιντεν φαίνεται πως επιτυγχάνει μια μικρή αλλά σημαντική νίκη, σε ένα κομβικό θέμα, που μπορεί να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Η ασφάλεια και η αντιμετώπιση των εξτρεμιστών αποτελεί συνήθως ένα δυνατό σημείο των ρεπουμπλικάνων, όπως έγινε κατανοητό και στην προεδρία Τραμπ. Τώρα, ο Μπάιντεν δείχνει πως στη δική του περίοδο, έχει σαφείς στόχους, τηρεί διαδικασίες και αφοπλίζει εξτρεμιστές.

Επιπλέον, η εξουδετέρωση του επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης επιτρέπει στον Μπάιντεν να ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή, οι οποίες, όπως και οι υπόλοιπες μειονότητες αποτελούν συχνά βασικό στόχο των τζιχαντιστικών χτυπημάτων.

Σε αυτά το ιδιαίτερα εκλογικά κοινά, άλλωστε που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα, ο Μπάιντεν μπορεί να απευθύνεται λόγω της εμπειρίας και της προσέγγισής του, ενώ οι επιθέσεις από τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους πληθαίνουν απέναντι στην προεδρία του, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.