Ηλ.Μόσιαλος: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα αλλά είναι χαμηλός ο αριθμός των θανάτων

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα αλλά είναι χαμηλός ο αριθμός των θανάτων

Θέμα ηλικίας είναι η μείωση των θανάτων από κορονοϊό την ώρα που εμφανίζεται αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει ο καθηγητής και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος μέσω ανάρτησής του στο Facebook.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει μήπως εξασθενήσει ο ιός και έγινε λιγότερο επιθετικός; »

Όχι. Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας.

«Επομένως μήπως δεν πρέπει πλέον να ανησυχούμε γιατί οι ηλικιωμένοι προστατεύονται περισσότερο; Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό αλλά θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων» προειδοποιεί ο καθηγητής.