7ος χρόνος, ημέρα 2056η
Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021

Για το άνοιγμα των σχολείων συνεδριάζει η Επιτροπή Ειδικών - Οι δυο επικρατέστερες ημερομηνίες

Για το άνοιγμα των σχολείων συνεδριάζει η Επιτροπή Ειδικών - Οι δυο επικρατέστερες ημερομηνίες

Προτεραιότητα στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου είναι το άνοιγμα των σχολείων με τις εισηγήσεις των ειδικών να αναμένονται σήμερα Τρίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι «προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», με την Επιτροπή Ειδικών να συνεδριάζει γι’ αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πιο πιθανές ημερομηνίες είναι στις 8 ή 15 Ιανουαρίου.

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ συμπληρώνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό».

Για την συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των σχολείων τοποθετήθηκε χθες και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Όπως είπε η υπουργός, «προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες με την επιτροπή των ειδικών».

Σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, για τις τελικές αποφάσεις αποτελούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες, μετά και την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, τόσο στην αγορά πριν τα Χριστούγεννα, όσο και το τετραήμερο με τα χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι ο αυξημένος αριθμός θανάτων εξαιτίας του υψηλού ιικού φορτίου που προηγήθηκε και η πίεση του συστήματος υγείας στην διαχείριση των σοβαρών περιστατικών.