Για στάση κατά του κράτους εγκαλείται ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας

Για στάση κατά του κράτους εγκαλείται ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας

Ύποπτος για στάση κατά του κράτους θεωρείται ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας (Mossos d'' Esquadra), Josep Lluis Trapero, ο οποίος παρουσιάστηκε σήμερα σε δικαστήριο της Μαδρίτης προκειμένου να απολογηθεί για την αδυναμία ή απροθυμία του να συνδράμει την εθνική αστυνομία και την εθνοφυλακή στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του παράνομου δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής.

Το μεσημέρι, σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα, αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους, μαζί με άλλους ηγέτες του κινήματος της ανεξαρτησίας. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, είναι η πρώτη φορά που κάποιος ενδέχεται να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατηγορία μετά το τέλος της δικτατορίας του Francisco Franco. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο αδίκημα, που περιλαμβάνεται σε όλους τους ποινικούς κώδικες που έχουν ισχύσει στη χώρα μετά το 1822, επιφέρει ποινή φυλάκισης ως και 15 ετών.

Εκτός του Trapero, ενώπιον του δικαστή έχουν κληθεί σήμερα να απολογηθούν, κατηγορούμενοι ουσιαστικά για το ίδιο αδίκημα, ο πρόεδρος της καταλανικής βουλής, Jordi Sanchez, καθώς και ο εκ των πρωταγωνιστών του κινήματος της ανεξαρτησίας, Jordi Cuixart. Μάλιστα, αναχωρώντας από τη Βαρκελώνη για τη Μαδρίτη, ο πρώτος πήρε μαζί του αρκετά προσωπικά είδη, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στη φυλακή και να πληρώσει το αντίτιμο των επιλογών του.

Η συνεδρίαση της Βουλής

Στο μεταξύ, η προσοχή όλων επικεντρώνεται πλέον στην επικείμενη συνεδρίαση της καταλανικής βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα, όπου δεν αποκλείεται να ανακηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία. Αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε τη σύγκλισή της, κορυφαίο στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι ο προγραμματισμός δεν θα αλλάξει.

Βαθαίνοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας και την ισπανική κεντρική κυβέρνηση, ο Raul Romeva, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις, δήλωσε συγκεκριμένα στο BBC πως το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας θα λάβει την απόφαση για ανεξαρτησία.

«Το κοινοβούλιο θα συζητήσει, το κοινοβούλιο θα συγκληθεί. Θα υπάρξει συζήτηση και αυτό είναι σημαντικό», δήλωσε ο Romeva στο BBC απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Είπε δε πως η κρίση θα επιλυθεί με πολιτικά και όχι με δικαστικά μέσα.

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, μετά την τράπεζα Banco Sabadell και μια σειρά άλλες επιχειρήσεις, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από εταιρείας περί επικείμενης μεταφοράς της έδρας τους εκτός Καταλονίας. Μία από αυτές, η Service Point Solutions, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 20% περίπου στο χρηματιστήριο. 

Όσο για την κυβέρνηση Rajoy, λαμβάνει μέτρα προκειμένου να διευκολύνει όσες επιχειρήσεις θα επιθυμούσαν να αποχωρήσουν από την Καταλονία. 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons