Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, με την αλλαγή της κοινής γνώμης να έχει προκληθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή.

Μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ο αριθμός των Σουηδών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ αυξήθηκε κατά 9% για τα φτάσει το ποσοστό ρεκόρ 51%, ενώ το ποσοστό όσων είναι αντίθετοι στην προοπτική αυτή μειώθηκε στο 27%, σημειώνοντας πτώση 10 μονάδων, με βάση τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Demoskop.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει σταθερό στο 22%, αναφέρει η δημοσκόπηση την οποία δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Ακόμα μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε επίσης σήμερα έδειξε μεγάλη άνοδο του αριθμού των Σουηδών που τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, αν και το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 50%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλλαγή και στη στάση των Φινλανδών απέναντι στο ΝΑΤΟ, καθώς για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών αυτής της σκανδιναβικής χώρας τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία.

Προς το παρόν Σουηδία και Φινλανδία έχουν απορρίψει την ιδέα να θέσουν υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως η συζήτηση επ’ αυτού έχει ξεκινήσει και πάλι ακόμη και μεταξύ των κομμάτων που ήταν παραδοσιακά αντίθετα στην προοπτική αυτή.

Η Ρωσία προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι η ένταξη της μίας ή και των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ «θα έχει σοβαρές πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις», μια προειδοποίηση την οποία επανέλαβε την προηγούμενη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, που αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ζήτησε χθες από τους Φινλανδούς να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Σουηδία και Φινλανδία διατηρούν στενή σχέση με το ΝΑΤΟ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Στη Σουηδία η κοινή γνώμη ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Έκτοτε οι γνώμες διχάζονταν.