7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Για νέο «μπαράζ» εξωδικαστικών εκτελέσεων στη Βενεζουέλα κάνουν λόγο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Για νέο «μπαράζ» εξωδικαστικών εκτελέσεων στη Βενεζουέλα κάνουν λόγο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ότι εξετάζει 200 δολοφονίες, οι οποίες φέρονται να έχουν διαπραχθεί φέτος από τις αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας εν μέσω ανησυχιών για νέο γύρο εξωδικαστικών εκτελέσεων.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για παράνομες δολοφονίες, οι ειδικοί του ΟΗΕ ανέφεραν ότι οι αρχές δεν εξέδωσαν πιστοποιητικά θανάτου και δεν χρέωσαν τέλη για αυτοψίες για τουλάχιστον 200 περιπτώσεις.

Η Μάρτα Βαλίνας, μέρος της αποστολής του ΟΗΕ δήλωσε στο Reuters ότι στον παραπάνω αριθμό περιλαμβάνονται και άτομα που σκοτώθηκαν σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη γειτονιά Λα Βέγκα της πρωτεύουσας, Καράκας, από τις 7 έως τις 9 Ιανουαρίου.

"Οι προκαταρκτικές έρευνές μας δείχνουν ότι τουλάχιστον μερικοί από εκείνους που σκοτώθηκαν ήταν θύματα εξωδικαστικών εκτελέσεων", δήλωσε η Βαλίνας.

Αυτή είναι η πολλοστή φορά που ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρεται στις εκτελέσεις του καθεστώτος Μαδούρο. Τον περασμένο Ιούνιο, έκθεση 400 σελίδων αναφερόταν λεπτομερώς σε τουλάχιστον 270 περιπτώσεις εκτελέσεων και δολοφονιών χαρακτηρίζοντας τις ως "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων είχε τονίσει ότι πως η υπηρεσία πληροφοριών πλαστογράφησε ή "φύτεψε" αποδείξεις σε θύματα και πως πράκτορές της βασάνισαν κρατουμένους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φερνάντο Αλμπάν, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριξε πως αυτοκτόνησε το 2018, αλλά το κόμμα του υποστηρίζει πως δολοφονήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΜΚΟ, Monitor De Victimas, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις μόνο για το διάστημα 2015 και 2017, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 8.000.