Για έξι μήνες τελικά και όχι διαρκείας η παράταση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, σύμφωνα με την ΠΝΠ

Για έξι μήνες τελικά και όχι διαρκείας η παράταση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, σύμφωνα με την ΠΝΠ

Διάρκειας έξι (6) μηνών και όχι επ αόριστον για όσο διαρκέσει η προσφυγική κρίση είναι τελικά η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά όπως προκύπτει από την δημοσίευση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας ότι δηλαδή, δεν θα υπάρξει άνοδος στον ΦΠΑ στα νησιά «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός».

Συγκεκριμένα το κείμενο της ΠΝΠ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A'' 115/29.06.2018) έχει ως εξής:

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ

 Φωτογραφία: Intimenews