Για εμπαιγμό καταγγέλλουν τον Γαβρόγλου οι δάσκαλοι

Για εμπαιγμό καταγγέλλουν τον Γαβρόγλου οι δάσκαλοι

Το σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στην εκπαίδευση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας απαξιώνει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών και συνιστά εμπαιγμό τους, καταγγέλλει η Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ διαμηνύει ότι το εν λόγω σύστημα προσλήψεως 15.000 εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα», τονίζοντας ότι «ουσιαστικά απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας».

Παράλληλα, η ΔΟΕ εξαπολύει σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την «κυβέρνηση της υποσχεσιολογίας και των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι σήμερα», καταγγέλλει την «αντιεκπαιδευτική» πολιτική της, καθώς και το «εμπόριο ελπίδας» του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει «αποφασιστικά και διεκδικητικά τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου».

Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας έδωσε προς διαβούλευση μέχρι τις 4 Ιανουαρίου το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ σε ανακοίνωση με την οποία απαντά στη ΔΟΕ καταλογίζει στην ομοσπονδία «ανέξοδη αντιπολίτευση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

«Ο Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ένα σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών στην εκπαίδευση το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα. Ταυτόχρονα υποσχέθηκαν , πέρα από τους 4.500 διορισμούς στην Ειδική Αγωγή, ακόμη 10.500 σε βάθος τριετίας, αν επανεκλεγούν, διορισμούς που βρίσκονται κάτω από τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το σύστημα που ανακοινώθηκε, ουσιαστικά απαξιώνει την προυπηρεσία και το πτυχίο και οδηγεί σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και προσόντων με όρους ανισότητας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου προσπάθησε να καλύψει την ουσία των κυβερνητικών εξαγγελιών με το απαράδεκτο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε. Είναι αλήθεια θλιβερό, κυβερνητικά στελέχη να επιδίδονται σε δημαγωγία, αναλήθειες και συκοφάντηση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για να κρύψουν την, πικρή για αυτά και την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., αλήθεια.

Πρόκειται για την κυβέρνηση της υποσχεσιολογίας και των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για την κυβέρνηση που στο βωμό των εκλογικών της επιδιώξεων ανατρέπει τους υπάρχοντες πίνακες και τις ζωές χιλιάδων αναπληρωτών που εργάζονται, προσφέρουν και στηρίζουν τη δημόσια εκπαίδευση, στερώντας σε πολλούς απ' αυτούς την ελπίδα του μόνιμου διορισμού αλλά και της επαναπρόσληψής τους.

Πρόκειται για την κυβέρνηση που στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής υπόσχεται χιλιάδες διορισμούς για το … απώτερο μέλλον και εμπαίζει τους χιλιάδες ανέργους και νέους πτυχιούχους.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας:

Αγωνίζεται επί σειρά ετών (και επί όλων των κυβερνήσεων και των πολιτικών της αδιοριστίας) διεκδικώντας τους χιλιάδες διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση.

Επανειλημμένα έχει δημοσιοποιήσει και καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας την πρότασή της – απόφαση της 87ης Γενικής Συνέλευσης, για το σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών.

Δεν κρύβεται πίσω από προσχηματικές ερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ, όπως κάνει το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, για να καμουφλάρουν την πολιτική τους αλλά παλεύει για την αληθινή αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας των, επί σειρά ετών, αναπληρωτών.

Η αναφορά του Υπουργού Παιδείας στην άρνηση των Ομοσπονδιών να συμμετέχουν στην επικοινωνιακή παράσταση που προσπάθησε να στήσει στη Βουλή, είναι μία ακόμα απόπειρα παραπλάνησης. Οι Ομοσπονδίες εδώ και μέρες είχαν ανακοινώσει την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ. το μεσημέρι της Πέμπτης 20/12.

Ο Υπουργός Παιδείας περιφρονώντας τους απεργούς εκπαιδευτικούς αρνήθηκε να τους συναντήσει και προσπάθησε να υπονομεύσει την κινητοποίηση και τα αιτήματά της.

Καταγγέλλουμε την πολιτική στάση προσπάθειας υπονόμευσης του εκπαιδευτικού κινήματος του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης.

Καταγγέλλουμε το εμπόριο ελπίδας προς τους χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς και την περιφρόνηση των αναπληρωτών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης στις εσχατιές της χώρας.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά και διεκδικητικά τον αγώνα για την πραγματοποίηση των χιλιάδων διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά και διεκδικητικά τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου».

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας:

«Το Υπουργείο Παιδείας, έρευνας και Θρησκευμάτων με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΟΕ για το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών απαντά:

Είναι απολύτως κατανοητή η επιθετικότητα της ανακοίνωσης της ΔΟΕ τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του νέου συστήματος διορισμών και η πλήρης έλλειψη τοποθέτησης επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Το σύστημα διορισμού που δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου :

Βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας

Σέβεται την προσφορά των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα δύσκολα χρόνια της κρίσης γι' αυτό μοριοδοτεί, για πρώτη φορά την προϋπηρεσία των 120 μηνών.

Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους νέους πτυχιούχους να διεκδικήσουν το αυτονόητο και αυτό δεν μπορεί να τους το στερήσει καμμιά συνδικαλιστική εμμονή.»

Είναι υποχρεωμένο και λαμβάνει υπόψιν του τις συνταγματικές επιταγές καθώς και τις αποφάσεις του ΣΤΕ ώστε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος από τυχόν προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Αυτό επιβάλλει η υπευθυνότητα και αυτό υπηρετεί το νέο σύστημα.

Συνεπώς το ΥΠΠΕΘ αφενός συμμερίζεται το αίτημα της ΔΟΕ για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και αυτό υλοποιεί για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και αφετέρου αναλαμβάνει με υπευθυνότητα το χρέος του να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τα μέλη, λοιπόν, του Δ.Σ. της ΔΟΕ θα πρέπει να τοποθετηθούν με απόλυτη σαφήνεια ως προς τα παραπάνω και να αφήσουν έστω και για λίγο την ανέξοδη αντιπολίτευση, διότι κανείς δεν δικαιούται να αγνοεί συνταγματικές επιταγές και δικαστικές αποφάσεις.»