Για «ανώμαλο» Brexit προετοιμάζονται οι γερμανοί βιομήχανοι

Για «ανώμαλο» Brexit προετοιμάζονται οι γερμανοί βιομήχανοι

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρουν να φθάσουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές οικονομικές τους σχέσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2019, προειδοποίησε σήμερα η Ένωση Βιομηχάνων της Γερμανίας. 

Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολλά χρόνια, τόνισε ο επικεφαλής της BDI, Joachim Lang, προσθέτοντας ότι ένα «ανώμαλο» Brexit είναι πολύ πιθανό. 

Την ίδια στιγμή, αρκετά γερμανικά ΜΜΕ προβάλλουν σήμερα μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία θα επιβαρυνθεί με περίπου 4 δισ. ευρώ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό θα συμβεί επειδή πρέπει να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στον κοινοτικό προϋπολογισμό, με καταμερισμό ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες-μέλη.

Το κενό υπολογίζεται σε 10,2 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς η Βρετανία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος «αιμοδότης» της Ε.Ε. Το ποσό που αντιστοιχεί στη Γερμανία συνεπάγεται αύξηση των εισφορών της κατά 16%. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Γαλλία θα επιβαρυνθεί με 1,2 δισ. ευρώ και η Ιταλία με ένα δις.