ΓΓ ΔΟΣΕ Ι. Σμυρλής: Θα ενισχύσουμε τη δυναμική επιχειρηματικότητα του Πειραιά

ΓΓ ΔΟΣΕ Ι. Σμυρλής: Θα ενισχύσουμε τη δυναμική επιχειρηματικότητα του Πειραιά

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο Πειραιάς για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ως το σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής ως κεντρικός ομιλητής σε υβριδική εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, χθες το βράδυ, με θέμα «Νέες εμπορικές γέφυρες τόνωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων».

Όπως τόνισε ο κ. Σμυρλής στον Πειραιά υπάρχει μία σημαντική κοιτίδα δυναμικής επιχειρηματικότητας, την οποία η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει και να αναδείξει.

Μιλώντας για τη σημασία που προσδίδει η πολιτεία στη στενή συνεργασία με τα κατά τόπους επιμελητήρια, ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι «είναι ο μόνος τρόπος για χαρτογράφηση του συνόλου των εξαγωγέων, αλλά και παροχή εξειδικευμένων συμβουλών σε μια σειρά θεμάτων όπως χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, διαδικασίες συμμετοχής σε διεθνείς διαγωνισμούς, συνθήκες που επικρατούν σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους».

Περιγράφοντας τη μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας με στόχο την τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, τις ενθάρρυνε να αξιοποιήσουν τα εργαλεία και τα εφόδια που τους προσφέρει η «Ενιαία Πύλη Εξωστρέφειας» που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να γίνουν δυναμικές και ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Επισήμανε επίσης την εντατική εργασία που γίνεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την στήριξη των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, μέσα από διάφορες παρεμβάσεις με μακρόπνοο σχεδιασμό, όπως το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας και ανήγγειλε σχετικά ότι το προσεχές διάστημα θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο για το 2022.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΒΕΠ για πρωτοβουλίες που υλοποιεί, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και τα σεμινάρια κατάρτισης και επιμόρφωσης που υλοποιεί για τις επιχειρήσεις-μέλη του.