Γερμανοί Πράσινοι: Λάθος η μη πρόσκληση Ελλάδας στην Διάσκεψη για τη Λιβύη

Γερμανοί Πράσινοι: Λάθος η μη πρόσκληση Ελλάδας στην Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ήταν λάθος να μην προσκληθούν Ελλάδα και Τυνησία στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, δηλώνει η επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ, ενώ διερωτάται αν τιμωρούνται έτσι οι χώρες που δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην βορειοαφρικανική χώρα, αλλά την ειρήνευση.

Όπως παραθέτει η Deutsche Welle, η Μπέρμποκ μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (SWR), εκλήθη να απαντήσει στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε στη Διάσκεψη του Βερολίνου να προσκληθούν η Ελλάδα και η Τυνησία. Η επικεφαλής των Πρασίνων απάνττησε πως «Ναι, κατά την άποψή μου ναι, πραγματικά. Νομίζω ότι ήταν λάθος (αυτό που έγινε). Θεωρώ καλό και σωστό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δραστηριοποιείται και διοργανώνει αυτή τη Διάσκεψη, αλλά να μην προσκαλείται η Τυνησία... Πρόκειται κατ΄εξοχήν για τη γειτονική χώρα που υποφέρει από τα όσα διαδραματίζονται, που ωστόσο επιδεικνύει εποικοδομητική συμπεριφορά. Είναι σαν να τιμωρεί κανείς τις χώρες εκείνες που δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση, αλλά την ειρήνευση, και δεν προσκαλούνται σε μία τέτοια Διάσκεψη. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος».

Η Ανναλένα Μπέρμποκ σχολιάζοντας τη γενικότερη προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης για μία πολιτική λύση στη Λιβύη, επισημαίνει εξάλλου πως «Είναι καλό που γίνεται τώρα αυτή η Διάσκεψη, που έγιναν τον Νοέμβριο κάποιες συνομιλίες, αλλά όλα αυτά γίνονται πολύ αργά. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν ειρηνευτική πρωτοβουλία οι Ευρωπαίοι, αλλά και η Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ».

«Όλα ή τίποτα» για τον Χαφτάρ

Πάντως, μέχρι στιγμής η άφιξη του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν θεωρείται απολύτως βέβαιη. Αλλά και εάν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα συμφωνούσε σε μία ειρηνική διευθέτηση για τη Λιβύη; Ο Ταρέκ Μεγκερίζι, αναλυτής του European Council on Foreign Relations (ECFR) εκφράζει αμφιβολίες. «Ο Χαφτάρ παίζει ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, τα παίζει όλα ή τίποτα», δηλώνει ο αναλυτής στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Μία συγκατάθεση στην εκκεχειρία θα σήμαινε την αναγνώριση του στρατού της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) και της τουρκικής παρουσίας και την παραδοχή ότι δεν πρόκειται να γίνει κυρίαρχος ή ηγεμόνας της Λιβύης. Δεν νομίζω ότι μπορεί να το αποδεχθεί, θα φαινόταν σαν ήττα...».

Ποιά τα κριτήρια της συμμετοχής;

Σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) επισημαίνει ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ήθελε να διευρύνει τον κύκλο των συμμετεχόντων και γι αυτό περιορίστηκε να αποστείλει πρόσκληση στις χώρες εκείνες που επηρεάζουν την ένοπλη σύγκρουση, για παράδειγμα με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού ή στρατευμάτων».

Για τη Διάσκεψη είχε ερωτηθεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ZDF το βράδυ της Πέμπτης. Εξηγώντας τη στάση του Βερολίνου, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «αν αφήσουμε να συνεχιστούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, τότε η Λιβύη θα γίνει η επόμενη Συρία. Δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, γι αυτό καλέσαμε στο Βερολίνο, την Κυριακή, όλα τα κράτη που καθ' οιονδήποτε τρόπο ασκούν επιρροή σε αυτή την ένοπλη σύγκρουση. Θα έρθει ο Πούτιν, θα έρθει ο Ερντογάν, θα έρθει ο Αλ Σίσι από την Αίγυπτο, ο Μάικ Πομπέο από τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι θα είναι όλοι εκεί».