Γερμανοί εισαγγελείς: Να εκδοθεί στην Ισπανία για εξέγερση ο Πουτζδεμόν

Γερμανοί εισαγγελείς: Να εκδοθεί στην Ισπανία για εξέγερση ο Πουτζδεμόν

Tα έγγραφα για την έκδοση του πρώην Καταλανικού Προέδρου Carles Puigdemont στην Ισπανία με την κατηγορία της εξέγερσης προετοιμάζουν εισαγγελείς στο κρατίδιο Schleswig-Holstein στη Γερμανία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν, επίσης, ότι θα μπορούσε να διαταράξει τη δημόσια τάξη μετά από δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, κατά την οποία η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξέφρασε σαφή προτίμηση για την απόσχιση της ημιαυτόνομης περιοχής.

Το Γερμανικό δικαστήριο απεφάνθη τον Απρίλιο υπέρ της αποφυλάκισης με εγγύηση κι υπό περιοριστικούς όρους του Πουτζδεμόν και επισήμανε ότι η έκδοσή του στην Ισπανία είναι πιθανή βάσει των κατηγοριών περί διαφθοράς εκεί, όχι όμως βάσει της κατά πολύ σοβαρότερης κατηγορίας της εξέγερσης.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν συνελήφθη βάσει ισπανικού εντάλματος σύλληψης αφότου εισήλθε στη Γερμανία. Η Μαδρίτη κατηγορεί τον ηγέτη των αυτονομιστών για ανταρσία και διαφθορά αφού διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Ωστόσο, οι Γερμανοί εισαγγελείς διαφωνούν με την απόφαση υποστηρίζοντας ότι είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν υλικό βίντεο που τους παρέσχαν οι ισπανικές αρχές που πιστοποιεί την κατηγορία της εξέγερσης. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς παρουσιάζει το βίντεο. Μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο, ο Πουτζδεμόν παραμένει ελεύθερος υπό περιορισμό στη Γερμανία.

Φωτογραφία AP