Γερμανικός Τύπος: Σκληρές ποινές για ΠΑΟΚ και Σαββίδη

Γερμανικός Τύπος: Σκληρές ποινές για ΠΑΟΚ και Σαββίδη

Με πλήθος δημοσιευμάτων ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στις ταραχώδεις εξελίξεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με αφορμή τις τιμωρίες που επέβαλε η ελληνική δικαιοσύνη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον μεγαλομέτοχό της Ιβάν Σαββίδη μετά την εισβολή του με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Η ελληνική αθλητική δικαιοσύνη επέβαλε σκληρές ποινές μετά το σκάνδαλο γύρω από την εμφάνιση του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ με το περίστροφο», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη διαδικτυακή της έκδοση με αφορμή την απόφαση για τριετή αποκλεισμό του Ιβάν Σαββίδη από τα γήπεδα, το χρηματικό πρόστιμο και τις ποινές αφαίρεσης βαθμών που επιβλήθηκαν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

«Σκληρές ποινές για ΠΑΟΚ και Σαββίδη», γράφει το αθλητικό περιοδικό Kicker στην ιστοσελίδα του, υπογραμμίζοντας ότι η σκηνή της εισβολής του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα «προκάλεσε αίσθηση σε όλη την Ευρώπη και οδήγησε σε διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος».

Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι «οι δικαστικές αποφάσεις ενδέχεται να αποτελούν και απαίτηση της FIFA, η οποία εξαιτίας του σκανδαλώδους αγώνα (σ.σ. ΠΑΟΚ - ΑΕΚ) και λαμβάνοντας υπόψη παρόμοιες χαοτικές καταστάσεις είχε επιμείνει σε επιβολή σκληρής τιμωρίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές ομάδες θα απειλούνταν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Το Kicker παρατηρεί πάντως ότι παρά τις αυστηρές ποινές που επέβαλε η αθλητική δικαιοσύνη, «η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA εξακολουθεί να εισηγείται -εξαιτίας του μεγάλου αριθμού περιστατικών- τον άμεσο αποκλεισμό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)».

Νέα επεισόδια «πριν καν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα»

Για «σκληρές ποινές μετά το επεισόδιο με το περίστροφο», κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του (tagesschau.de) και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Όπως αναφέρει, «ο επικεφαλής του ΠΑΟΚ αρχικά μπήκε τρέχοντας με ένα περίστροφο στον αγωνιστικό χώρο, μετά διακόπηκε η ροή του πρωταθλήματος. Τώρα ακολουθούν σκληρές ποινές κατά του επικεφαλής και του συλλόγου».

Μερίδα του Τύπου αναφέρεται και στα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και οπαδών του Ολυμπιακού χθες στον Πειραιά. Αυτά στηλιτεύει και η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

«Πριν καν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, γίνονται και πάλι συμπλοκές. (…) Οπαδοί του Ολυμπιακού πετούν πέτρες σε αστυνομικούς και πολιτικούς», σχολιάζει στην ηλεκτρονική της έκδοση η NZZ, επισημαίνοντας ότι νεαροί οπαδοί του Ολυμπιακού επιχείρησαν να παρεμποδίσουν ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η ελβετική εφημερίδα διευκρινίζει τέλος ότι οι οπαδοί της ομάδας του Πειραιά «επιρρίπτουν στην κυβέρνηση προκατειλημμένη στάση κατά του πρωταθλητή Ελλάδας».

Φωτογραφία intime news