Γερμανικός Τύπος: Η χαλαρότητα οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Η χαλαρότητα οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων στην Ελλάδα

H έξαρση των κρουσμάτων στην Eλλάδα και οι λόγοι που οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο της επισκόπησης Τύπου, ο οποίος επισημαίνει ότι υπήρξε χαλαρότητα από τον πληθυσμό με αποτέλεσμα να ανεβεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών, στην ημερήσια αποδελτίωση του Τύπου από την Deutsche Welle.

 Εκτενές άρθρο για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα δημοσιεύει το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) υπό τον τίτλο «Η εγρήγορση υποχωρεί: Και στην Ελλάδα ανεβαίνουν τα κρούσματα». 

Όπως επισημαίνεται, «όπως στις περισσότερες χώρες έτσι και στην Ελλάδα αυξάνεται εδώ και εβδομάδες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αν και εκκινούν από σχετικά χαμηλά επίπεδα. Στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών έχουν μολυνθεί περίπου 26.500 άνθρωποι ενώ στην Πορτογαλία που έχει παρόμοιο πληθυσμό έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 104.000 κρούσματα. 

Η Ελλάδα είχε διαχειριστεί το πρώτο κύμα της άνοιξης καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχε ακούσει τους ειδικούς, αποφασίζοντας εγκαίρως περιορισμούς στις επαφές των πολιτών. 

«Ενδεχόμενο νέο lockdown θα είχε καταστροφικές συνέπειες»

[…] Πέραν αυτών ήταν μεγάλη και η αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες. Εν καιρώ πανδημίας οι Έλληνες επέδειξαν ένα χαρακτηριστικό, το οποίο περίμεναν από αυτούς οι λιγότεροι στην υπόλοιπη Ευρώπη: πειθαρχία. Σε αυτό συνέβαλαν και οι σοκαριστικές εικόνες από τα υπερπλήρη νοσοκομεία και τις εκατόμβες θυμάτων από την γειτονική Ιταλία. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των πολιτών ακολούθησε τα μέτρα και η τήρησή τους ελεγχόταν εντατικά από την αστυνομία, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων είχε υποχωρήσει ήδη στις αρχές Απριλίου. 
Από τον Αύγουστο όμως ανεβαίνει και πάλι η επιδημιολογική καμπύλη. Με 667 νέα κρούσματα καταγράφηκε την Τρίτη νέο ρεκόρ. Προφανώς τις τελευταίες εβδομάδες οι νέες και οι νέοι ως επί το πλείστον έγιναν και πάλι πιο απρόσεκτοι και η εγρήγορση υποχώρησε. Η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται όμως μάλλον και με τα αυξημένα τεστ. 

[…] Δημοσιεύματα του Τύπου που θέλουν τον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα να αυξάνεται αλματωδώς δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Αντιθέτως: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό απ΄ ότι τα νέα κρούσματα, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί και με τον μειούμενο μέσο όρο ηλικίας των προσβληθέντων. 

[…] Μετά τα καθολικά περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει την άνοιξη, η κυβέρνηση εστιάζει στο δεύτερο κύμα σε τοπικού χαρακτήρα μέτρα και σε μια εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων προκειμένου να εντοπίζονται και να απομονώνονται εγκαίρως εστίες μόλυνσης. Με τη στρατηγική αυτή η κυβέρνηση ελπίζει να αποφύγει ένα δεύτερο γενικό απαγορευτικό. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου. […] Ενδεχόμενο νέο lockdown θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία».