Γερμανικός Τύπος: Δυσοίωνες οι προοπτικές στην Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: Δυσοίωνες οι προοπτικές στην Ελλάδα

Από το 2012 οι Έλληνες ζουν από τις αποταμιεύσεις και μόνο μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα ωστόσο έχουν πέσει σε λήθαργο, σχολιάζει η εφημερίδα Frankfurter Rundschau με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η dw.com, στο άρθρο της υπό τον τίτλο «Δυσοίωνες οι προοπτικές στην Ελλάδα» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα ως τη μόνη ουσιαστική συνέπεια της απεργίας: «Κατά τα άλλα η γενική απεργία δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα. Διότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί να απεργούν. Και δικαιολογημένα. Από την 3η Μαρτίου 2010 μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες γενικές απεργίες στην Ελλάδα. Εκείνη την ημέρα ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει το πρώτο πακέτο περικοπών για την ουσιαστικά χρεοκοπημένη ευρωπαϊκή χώρα.

Από εκείνη τη στιγμή οι Έλληνες εξέφρασαν τη συλλογική τους απόγνωση για την έκτοτε αδιάκοπη σκληρή πολιτική περικοπών σε εκατοντάδες απεργίες μεμονωμένων επαγγελματικών ομάδων αλλά και σε άλλες αμέτρητες κινητοποιήσεις.

H κυβέρνηση Παπανδρέου ανατράπηκε ήδη το 2011 και χάθηκε γρήγορα πολιτικά. Μόνο που όποιος και να κυβέρνησε έκτοτε, είτε ανεξάρτητος, είτε συντηρητικός, είτε σοσιαλιστής, είτε αριστερός, όλοι ανεξαιρέτως επέβαλλαν στο λαό όλο και νέους γύρους περικοπών. Η αναπόφευκτη συνέπεια: την οργή των πολιτών ακολούθησε ο λήθαργος και αυτό παρ'' ό,τι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επαναστατούν.

Διότι οι Έλληνες γίνονται όλο και πιο φτωχοί. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι ενώ στην αρχή της κρίσης το 2010 οι πολίτες μπορούσαν να βάζουν στην άκρη έστω το 2,3% του εισοδήματός τους, από το 2012 ζουν από τις αποταμιεύσεις τους και παρ' όλα αυτά μόνο μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα».

Δυσανάλογη η ποινή φυλάκισης

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο για την υπόθεση της καθαρίστριας με το πλαστογραφημένο απολυτήριο δημοτικού. «Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε καθαρίστρια στην Ελλάδα επειδή πριν από 20 χρόνια παραποίησε κάποιο στοιχείο σε απολυτήριο. Έντονη κριτική ασκούν οι πολίτες. Τώρα ένα δεύτερο δικαστήριο θα εξετάσει την απόφαση».

Παρακάτω ο δημοσιογράφος εξηγεί για ποιο λόγο η δικαστική απόφαση προκάλεσε την αγανάκτηση των πολιτών: «Η ποινή φυλάκισης είναι δυσανάλογα μεγάλη. Παράλληλα οι επικριτές αναφέρονται και σε μια άλλη υπόθεση. Μόλις πριν λίγο καιρό μια γυναίκα από την Κρήτη κατηγορήθηκε στο δικαστήριο για παραποιημένο πανεπιστημιακό πτυχίο. Στη συνέχεια όχι μόνο αφέθηκε ελεύθερη, αλλά της επετράπη και να επιστρέψει στη θέση που είχε στο δημόσιο.

Μετά την έντονη κριτική, το αθηναϊκό δικαστήριο που καταδίκασε την καθαρίστρια την άφησε και πάλι ελεύθερη την Τετάρτη – τουλάχιστον προσωρινά. Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ ο Άρειος Πάγος πρόκειται να επανεξετάσει την υπόθεση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η γυναίκα αναφέρθηκε στους λόγους που την οδήγησαν τότε σ' αυτή την πράξη: βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση γιατί έπρεπε να φροντίσει για τα δυο παιδιά και τον ανάπηρο άντρα της».

«Το παρελθόν διαγράφεται λαμπρό»

Στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Dlf) δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να μην έχουν τα προς το ζην». Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Όποιος θέλει να μάθει πόσο βαθιά είναι η απόγνωση για την πολιτική περικοπών πρέπει να ρωτήσει τους έλληνες συνταξιούχους. Ειδικά στην επαρχία το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα περικόψει περισσότερο τις συντάξεις, δεν βοηθά τους περισσότερους συνταξιούχους».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ: «Το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν να επιβαρύνουν την επόμενη χρονιά ακόμη περισσότερο τους έλληνες συνταξιούχους, δεν μπορεί να καθησυχάσει πραγματικά τους ηλικιωμένους της χώρας. Αυτές τις μέρες είδε το φως της δημοσιότητας και μια ολλανδική έρευνα σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες που ζουν κυρίως στην επαρχία δεν μπορούν να καλύψουν βασικές διατροφικές ανάγκες».

Το άρθρο καταλήγει ως εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους κάτι παραπάνω από ορισμένες μικρές ελαφρύνσεις. Ένα γκράφιτι στην Αθήνα συνοψίζει την ουσία με θλιβερό τρόπο: 'Το παρελθόν διαγράφεται λαμπρό'».