Γερμανικός Τύπος: 5.000 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Ελλάδα

Γερμανικός Τύπος: 5.000 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε πριν τρία χρόνια στα μέσα Μαρτίου, 5.000 αιτούντες άσυλο εγκατέλειψαν οικειοθελώς την Ελλάδα το 2018, ενώ άλλοι 322 επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, γράφει η Neue Osnabrucker Zeitung.

Όπως αναφέρει η Deusche Welle, δημοσιεύοντας αποσπάσματα απάντησης του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία επικαλείται η γερμανική κυβέρνηση, η ΕΕ δέχθηκε στο έδαφός της, ως αντάλλαγμα, 7.000 πρόσφυγες από τη Συρία.

Στα προσφυγικά κέντρα στα ελληνικά νησιά ζουν σήμερα σχεδόν 11.750 αιτούντες άσυλο, ενώ στην Τουρκία ζουν σε προσφυγικές εγκαταστάσεις περίπου 143.000 πρόσφυγες. Η εφημερίδα του Οσναμπρύκ φιλοξενεί δηλώσεις της ειδικής σε ζητήματα Εσωτερικής Πολιτικής της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε, σύμφωνα με τις οποίες «το μόνο που απασχολεί το Βερολίνο είναι να αποτρέψει τους πρόσφυγες και μετανάστες από ένα ταξίδι προς την ΕΕ».