Γερμανικό υπ. Υγείας: Η συμφωνία μας με την BioNTech δεν επηρεάζει τα συμβόλαια της εταιρείας με την ΕΕ

Γερμανικό υπ. Υγείας: Η συμφωνία μας με την BioNTech δεν επηρεάζει τα συμβόλαια της εταιρείας με την ΕΕ

H συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι στα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύονται ξεχωριστές συμφωνίες για εμβόλια με τις φαρμακευτικές εταιρείες παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ ως σύνολο.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας χαιρέτισε εξάλλου την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των Pfizer/BioNTech για την εξασφάλιση επιπλέον 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους κατά της COVID-19.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, η οποία συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα καθώς η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες της ΕΕ που απαγορεύουν στα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται παράλληλες συμφωνίες με παρασκευαστές εμβολίων.

«Κανένα κράτος μέλος σε αυτή τη νομικά δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ούτε να συνάπτει συμβόλαια παράλληλα», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.