Γερμανικό σχέδιο για «δίκαιη κατανομή» - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Μεταναστευτικό

Γερμανικό σχέδιο για «δίκαιη κατανομή» - Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Αλλαγές στην πολιτική ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει το σχέδιο, στο οποίο κατέληξε η γερμανική κυβέρνηση και που προτίθεται να προτείνει αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο dpa, το σχέδιο προβλέπει την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου και «δίκαιη κατανομή» στα μέλη της ΕΕ με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ.

Το σχέδιο στο οποίο υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκαθαρίζει γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας ή μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας.

Σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία, η οποία θα βασίζεται στον πληθυσμό και στην οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτητής ασύλου πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. 

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει ακόμη ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτητές άσυλου θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετανάστευση», δηλαδή η μη ελεγχόμενη μετακίνηση των αιτητών ασύλου από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα είναι εφικτή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο dpa, για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

«Η συμφωνία εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σημαντική για τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στη στασιμότητα της μεταναστευτικής πολιτικής».