Γερμανικά ΜΜΕ: Αγαθοεργία ή τέχνασμα οι παροχές Τσίπρα;

Γερμανικά ΜΜΕ: Αγαθοεργία ή τέχνασμα οι παροχές Τσίπρα;

Εκτενές ρεπορτάζ στην Αθήνα, με αφορμή τις φορολογικές περικοπές και ειδικές πληρωμές για συνταξιούχους που ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας, κάνει το γερμανικό κανάλι ARD, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα οι πολίτες αισθάνονται μικρή ελπίδα και δυσπιστία. 

Με τίτλο «Αγαθοεργία ή τέχνασμα», η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ARD, tagesschau.de, αναφέρει ότι ο πληθυσμός θα ωφεληθεί ελάχιστα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. 

«Στις αρχές Μαΐου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές και αυξήσεις των συντάξεων. Ο πληθυσμός όμως θα επωφεληθεί ελάχιστα», γράφει το tagesschau.de. 

«Η ιδέα του πρωθυπουργού ηχεί ευχάριστα», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ωστόσο, μια έμπορος από το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να έχει αμφιβολίες για το αν η μείωση στον ΦΠΑ, για τα τρόφιμα θα έχει πραγματικά φθηνότερες τιμές και για τους ανθρώπους.

«Από την περασμένη Κυριακή άλλαξαν οι τιμές σε διάφορα προϊόντα στα σουπερμάρκετ. Μια χαμηλόμισθη με μισογεμάτη σακούλα δηλώνει πάντως βέβαιη ότι τα σουπερμάρκετ αύξησαν πρώτα τις τιμές για να εμφανίσουν μετά μειώσεις. Τίποτα δεν είναι φθηνότερο», αναφέρει η ίδια. 

Στην Ελλάδα οι πολίτες αισθάνονται μικρή ελπίδα και δυσπιστία, τονίζει ο tagesschau.de. «Ακόμη και οι συνταξιούχοι μπορούν να είναι ευχαριστημένοι εν μέρει. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει στους ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα μεταξύ 300 και 500 ευρώ επιπλέον - μια ειδική, σχεδόν αφορολόγητη ειδική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με σύνταξη από 800 ευρώ και πάνω πρέπει να πληρώσουν και πάλι περίπου το ένα τρίτο της ειδικής σύνταξης σε φόρους.

Η Έλενα Πετράκη έχει μανάβικο στο κέντρο της Αθήνας και εκτιμά ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να συνεχίσουν να σκέφτονται πολύ προσεκτικά για το τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Επίσης, κατηγορεί τους παραγωγούς και τους μεσάζοντες ότι ο χαμηλότερος ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν έχει φτάσει στα περισσότερα ελληνικά πορτοφόλια. «Νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι, αλλά δεν είμαστε», λέει.

WZ: «Προειδοποιήσεις Fitch για επιστροφή της κρίσης»

Η Wiener Zeitung αναφέρεται στο σάλο, ο οποίος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την κυκλοφορία φωτογραφιών που δείχνουν τον έλληνα πρωθυπουργό με μαγιό «σε κότερο πάμπλουτης εφοπλιστικής οικογένειας». Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι λίγο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε κοινωνικές παροχές, ενώ την περασμένη Πέμπτη υποσχέθηκε 3.000 προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε δημόσια σχολεία και αυξήσεις 10%. «Τέτοιες αυξήσεις μόνο να ονειρεύονται μπορούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα».

Η εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της άρθρο με τίτλο «Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί την Αθήνα για επιστροφή της κρίσης»: «Λίγο πριν τις ευρωεκλογές οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν μια νέα αντιπαράθεση με την Αθήνα. Το ζήτημα των παροχών όμως θα βρίσκεται στις 13 Ιουνίου στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup, όπου οι υπουργοί ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων. Δεν αποκλείεται οι δανειστές να αναστείλουν τις ελαφρύνσεις του χρέους που σχεδιάζονται για το φθινόπωρο και να αρνηθούν το πράσινο φως στην πρόωρη αποπληρωμή των πιστώσεων του ΔΝΤ».