Γερμανία: Υψηλός ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις

Γερμανία: Υψηλός ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις

Παρά το γεγονός ότι ο Τυνήσιος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στο Μιλάνο, οι γερμανικές αρχές φοβούνται ότι υπήρχε δίκτυο υποστήριξης που, ίσως, οργάνωσε τη διαφυγή του.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας Peter Frank ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για την επίθεση στο Βερολίνο θα συνεχισθούν για να εξακριβωθεί εάν ο κύριος ύποπτος ως δράστης, που σκοτώθηκε σήμερα από αστυνομικά πυρά στην περιοχή του Μιλάνου, είχε συνεργούς. Εξετάζεται επίσης και η διαδρομή την οποία ακολούθησε για να διαφύγει. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το όπλο το οποίο χρησιμοποίησε ο δράστης στο Μιλάνο είναι το ίδιο με αυτό που δολοφονήθηκε ο Πολωνός οδηγός του φορτηγού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, Thomas de Maiziere, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τόνισε χαρακτηριστικά: "Αν και ο ύποπτος Anis Amri είναι νεκρός, θα συνεχίσουμε την έρευνά μας. Είναι σημαντικό για μας τώρα να εξακριβώσουμε εάν υπήρχε δίκτυο υποστηρικτών και συνεργών, εάν υπήρχαν πρόσωπα που βοήθησαν το άτομο αυτό να προετοιμάσει, να πραγματοποιήσει την επίθεση και να διαφύγει», υποστήριξε ο Γερμανός αξιωματούχος.

"Το αποτέλεσμα του ανθρωποκυνηγητού δεν αλλάζει δυστυχώς το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Γερμανία – παραμένει υψηλό και οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή", δήλωσε ο de Maiziere ενώ είπε ακόμη πως θα συζητήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν ως συνέπεια της επίθεσης, αν και υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει προτάσεις για αλλαγή των κανονισμών απέλασης.

"Επιφυλάσσομαι του δικαιώματος να υποβάλω και άλλες προτάσεις ώστε η Γερμανία να γίνει ακόμη πιο ασφαλής", είπε.

Εξάλλου, εκφράζονται και αμφιβολίες ως προς την ταυτότητα του προσώπου που εισήλθε στο τζαμί της συνοικίας Μοαμπίτ του Βερολίνου την προηγούμενη μέρα του εγκλήματος, αλλά και μετά τη διάπραξή του, και το οποίο θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ο οδηγός του φορτηγού ο οποίος προκάλεσε των θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Η Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος του Βερολίνου το αμφισβητεί πλέον επισήμως δια στόματος του επικεφαλής της Κρίσταιν Στέιοφ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ