Γερμανία: Ύφεση 5% το 2020 – Αρνητικό ξεκίνημα στο 2021

Γερμανία: Ύφεση 5% το 2020 – Αρνητικό ξεκίνημα στο 2021

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 5% το 2020, αποδεικνύοντας ότι η Γερμανία εμφάνισε αντοχές στο δ’ τρίμηνο του έτους και στο νέο lockdown. Πλέον, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η γερμανική οικονομία να βρεθεί σε ύφεση και στο α’ τρίμηνο του 2021 αλλά θα καταγράψει έκρηξη ανάπτυξης στη συνέχεια καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας η ύφεση του 5% το 2020 οφείλεται στη μεγάλη πτώση της δραστηριότητας σε όλους τους τομείς, με τη μεταποίηση στο -10,4% και τους κλάδους του εμπορίου, των μεταφορών, της φιλοξενίας και των τροφίμων στο -6,3%. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος των κατασκευών που σημείωσε οριακή άνοδο.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία θα συρρικνωθεί και τρίμηνο που διανύουμε με την Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο που σημαίνει ότι εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλοι κλάδοι θα παραμείνουν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρ’ όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια αναπάντεχη αρνητική εξέλιξη ή ένα νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας, η κατάσταση στη Γερμανία θα αρχίσει να βελτιώνεται μέσα στην άνοιξη. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει αν και με αργό ρυθμό καθώς μόλις 758.000 έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα, όταν στη Μ. Βρετανία συγκριτικά έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια.

Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών τις επόμενες εβδομάδες και την πτώση των κρουσμάτων, οι περιορισμοί θα αρθούν ταχύτατα και η οικονομία θα ανακάμψει με ισχυρό ρυθμό, επιστρέφοντας στα προ πανδημία επίπεδα στο δ’ τρίμηνο του 2021, περίπου 2 ή 3 τρίμηνα νωρίτερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την Capital Economics.