7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Γερμανία: Το υπουργείο Περιβάλλοντος επικρίνει ο υπ. Οικονομικών Π. Αλτμάιερ

Γερμανία: Το υπουργείο Περιβάλλοντος επικρίνει ο υπ. Οικονομικών Π. Αλτμάιερ

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ άσκησε σήμερα κριτική στο υπουργείο Περιβάλλοντος, του οποίου επικεφαλής είναι η Σοσιαλδημοκράτης Σβένια Σούλτσε, καταλογίζοντάς του ότι αντιδρά στην επέκταση της αιολικής ενέργειας στην ξηρά προβάλλοντας το επιχείρημα της προστασίας της βιοποικιλότητας. Προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή για την αποτυχημένη πολιτική του στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης αντιτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και παραπέμπει στο σχετικό νόμο.

«Όταν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στον νόμο για την προστασία της φύσης υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συναντούμε αντίσταση ακόμη και από το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος, επειδή όπως μας λέγεται, δεν πρέπει να επιτραπεί να υποχωρήσει η βιοποικιλότητα. Η διαφωνία πρέπει να συζητηθεί και να αποφασίσουμε διότι από αυτό εξαρτάται η διαθεσιμότητα των χώρων εγκατάστασης ανεμογεννητριών», δήλωσε ο 'Αλτμάιερ σήμερα κατά την διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου για την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του κλίματος στην Γερμανία το οποίο γίνεται στο Βερολίνο.

Όταν του ζητήθηκε να κάνει έναν απολογισμό της θητείας του στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας, ο Άλτμάιερ είπε: «Θα επιθυμούσα να είχαμε σημειώσει ταχύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Έχουν εγκριθεί πολύ λίγες νέες ανεμογεννήτριες. Οι διαδικασίες έγκρισης είναι πολύ χρονοβόρες και υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα προστασίας της φύσης».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος απέρριψε όμως την κριτική του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαχ τον αντέκρουσε λέγοντας: «Ο ομοσπονδιακός υπουργός Άλτμάιερ θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές του αποτυχίες στην ενεργειακή μετάβαση. Όποιος ξεκινά στα σοβαρά το προεκλογικό πρόγραμμά του των πρώτων 100 ημερών δύο χρόνια μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου δεν μπορεί φυσικά να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο», τόνισε.

«Το κλειδί για την διάθεση χώρου προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες βρίσκεται στον νόμο. Στον τομέα της προστασίας των ειδών, εμείς ως ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουμε ήδη προωθήσει πολύ την τυποποίησή του, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από τα κρατίδια και εργαζόμαστε προσηλωμένοι στον στόχο αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ