Γερμανία: Το SPD προηγείται των συντηρητικών για πρώτη φορά σε 15 χρόνια

Γερμανία: Το SPD προηγείται των συντηρητικών για πρώτη φορά σε 15 χρόνια

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέρασαν μπροστά από τους συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά σε διάστημα 15 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για τα RTL/NTV που δημοσιεύεται σήμερα, έναν μήνα πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, ενώ το συντηρητικό μπλοκ των CDU/CSU έχει αποδυναμωθεί από τις διαμάχες σχετικά με την ηγεσία του κόμματος.

Η υποστήριξη προς τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και προς την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το SPD έχει αυξήσει τη δύναμή του κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο 23%, ενώ οι CDU/CSU έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 22% και οι Πράσινοι έχασαν επίσης μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 18%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με το Forsa, είναι η πρώτη φορά που το SPD προηγείται των CDU/CSU από τον Οκτώβριο 2006, ενώ οι χριστιανικές ενώσεις καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό τους από την ίδρυση του ινστιτούτου το 1984.

Ορισμένοι συντηρητικοί αποδίδουν την πτώση της υποστήριξης στον υποψήφιο καγκελάριο και πρόεδρο της CDU Άρμιν Λάσετ, οι επιδόσεις του οποίου καταβαραθρώθηκαν από τότε που η κάμερα τον συνέλαβε να ξεκαρδίζεται στα γέλια τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε πόλη η οποία επλήγη από τις πλημμύρες.

Η υποστήριξη προς τον Λάσετ σημείωσε νέα πτώση στην τελευταία δημοσκόπηση του Forsa, ενώ αυξήθηκε για τον υποψήφιο του SPD και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.