Γερμανία: Το CDU απέρριψε πρόταση για μεταβατική πρωθυπουργό της Θουριγγίας

Γερμανία: Το CDU απέρριψε πρόταση για μεταβατική πρωθυπουργό της Θουριγγίας

Η κοινοβουλευτική ομάδα (Κ.Ο) του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Θουριγγίας απέρριψε την πρόταση του -- αριστερού -- πρώην πρωθυπουργού Ράμελο για μεταβατική κυβέρνηση διάρκειας 70 ημερών υπό την συντηρητική προκάτοχό του Κριστίνε Λίμπερκνεχτ (CDU).

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μάικ Μόρινγκ από την Eρφούρτη, πρωτεύουσα του εν λόγω κρατιδίου, η πρόταση είναι περιορισμένης εμβέλειας.

«Αντ΄αυτής θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης υπερκομματική κυβέρνηση που να αποτελείται από διορισμένους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι να καταθέσουν στο τοπικό κοινοβούλιο έναν προϋπολογισμό για το 2021 και ο οποίος να ψηφιστεί από αυτό. Μετά μπορούν να ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα, και οι νέες εκλογές», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Κάτω Σαξονίας, Μπερντ Άλτουσμαν, επέκρινε την υποψηφιότητα τεσσάρων πολιτικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας για την προεδρία του CDU.

«Οι υποψηφιότητες σε εβδομαδιαίο ρυθμό δεν βοηθούν το CDU», δήλωσε ο Άλτουσμαν σήμερα μετά την απροσδόκητη υποψηφιότητα του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής τη Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) και συνεπώς ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Φρίντριχ Μερτς είναι οι άλλοι τρεις που αναφέρονται ως υποψήφιοι.

«Παρεμπιπτόντως, υπενθυμίζω ότι το CDU της Γερμανίας συναποτελείται από τις 15 ενώσεις των ομόσπονδων κρατιδίων, εκ των οποίων η Κάτω Σαξονία είναι η τρίτη ισχυρότερη. Ως πρόεδρος του CDU αυτού του κρατιδίου, αναμένω ότι θα εμπλακώ στενά στην προετοιμασία τέτοιων αποφάσεων. Συνιστώ σε όλους τους εν δυνάμει υποψηφίους σύνεση και να μην χάσουν τη μεγάλη εικόνα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος», τόνισε ο Άλτουσμαν.

«Έχουμε εκλεγμένα όργανα τα οποία επεξεργάζονται γρήγορα ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία και την πρόταση εκλογής ηγεσίας, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να επικεντρωθούμε εκ νέου σε πολιτικά ζητήματα», πρόσθεσε ο Άλτουσμαν, αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας που ανακοίνωσε η επικεφαλής του ομοσπονδιακού CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρνμπάουερ, την οποία ο Ρέτγκεν είχε επικρίνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ