Γερμανία: Το CSU αντιδρά στη συμφωνία με την Γαλλία για τη δημιουργία προϋπολογισμού στην ευρωζώνη

Γερμανία: Το CSU αντιδρά στη συμφωνία με την Γαλλία για τη δημιουργία προϋπολογισμού στην ευρωζώνη

Τη βαθιά δυσαρέσκεια της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προκάλεσε η συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, οξύνονταςτην ένταση που είναι ήδη έντονη μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας.

Το CSU, το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, επιθυμεί να συγκληθεί σύσκεψη με μέλη της κυβέρνησης και άλλους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό για να συζητηθούν λεπτομερώς οι αποφάσεις που ανακοίνωσαν χθες από το Μέζεμπεργκ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Μέρκελ, αναφέρουν η Bild και Suddeutsche Zeitung.

Η έγκριση της Γερμανίδας καγκελαρίου στη δημιουργία ως το 2021 ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, ένα σχέδιο που προωθεί ο Μακρόν και έχει στόχο να προστατεύει καλύτερα τις χώρες μέλη από τις κρίσεις, αντιμετωπίζεται με δυσαρέσκεια από το CSU, το οποίο αντιπαρατίθεται ήδη με τη Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Πάντα αντιμετωπίζαμε με επιφυλάξεις έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

«Πρέπει να διευκρινιστεί πλήρως», πρόσθεσε.

Το Βερολίνο φοβάται ότι ένας προϋπολογισμός για την ευρωζώνη θα ενθαρρύνει «μια ένωση μεταφοράς χρημάτων», αναγκάζοντας τις πιο πλούσιες χώρες να πληρώνουν για τα κράτη τις οικονομικές πολιτικές των οποίων θεωρούν χαλαρές, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που επίσης συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είναι θετικά διακείμενοι προς τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη που επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ η αντιμετώπιση από το CDU της Μέρκελ ήταν πάντα πιο χλιαρή, κάποιες φορές ακόμη και εχθρική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ