Γερμανία: Συνεχίζεται η πτώση του κόμματος της Μέρκελ

Γερμανία: Συνεχίζεται η πτώση του κόμματος της Μέρκελ

Συνεχίζεται η πτώση του Xριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού (CSU) κόμματος σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest η οποία έγινε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Εάν οι ομοσπονδιακές εκλογές διεξήγοντο την ερχόμενη Κυριακή, το Χριστιανοδημοκρατικό και το (αδελφό βαυαρικό) Χριστιανοκοινωνικό κόμμα θα έχαναν τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της 4ης Μαρτίου και θα έπεφταν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή στο 29%.

Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) κερδίζει δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD και θα ελάμβανε 9%, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) 17% (-1%). Τα ποσοστό των Πρασίνων (Die Gruenen) παραμένει στο 20%, του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επίσης αμετάβλητο στο 11% όπως αμετάβλητο παραμένει και το ποσοστό του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στο 7%.

Συνολικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα ελάμβανε το 46% του συνόλου των ψήφων.

Το 51% των Γερμανών πολιτών (-4% σε σύγκριση με τις αρχές Ιανουαρίου) και το 78% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωιστών θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) είναι ήταν καλός υποψήφιος καγκελάριος. Για τον πρόεδρο του CDU Άρμιν Λάσετ έχει την γνώμη αυτή μόνο το 22% (-5%) του συνόλου των ψηφοφόρων και το 30% των υποστηρικτών των δύο συντηρητικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο της πρώτης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων, η αξιολόγηση των μέτρων έχει μεταβληθεί: το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν επί του παρόντος κατάλληλους τους ισχύοντες περιορισμούς (-9% σε σύγκριση με τις αρχές Μαρτίου). Ο αριθμός εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι περιορισμοί δεν είναι αρκετοί αυξήθηκε σημαντικά και ανέρχεται τώρα στο 32% (+12%). Τέλος, ένας στους τέσσερις πολίτες (25%) πιστεύει ότι τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι πολύ εκτεταμένα (-5%).