7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανία: Σύλληψη Βρετανού διπλωμάτη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Γερμανία: Σύλληψη Βρετανού διπλωμάτη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
AP Photo/Markus Schreiber

Στη σύλληψη ενός Βρετανού πολίτη που εργάζεται στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Βερολίνο προχώρησαν οι γερμανικές αστυνομικές αρχές, με την κατηγορία διενέργειας κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας, γεγονός που επιβεβαιώσε και η Βρετανική πλευρά.

Ο άνδρας, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί ως ο Ντέιβιντ Σ., φέρεται να «έδωσε σε εκπρόσωπο των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών» τουλάχιστον μία φορά έγγραφο «το οποίο περιήλθε στην κατοχή του στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην πρεσβεία», ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας αρμόδια για υποθέσεις κατασκοπείας.

Η εισαγγελία διευκρίνισε ότι η σύλληψη του άνδρα στο Πότσνταμ, λίγο έξω από το Βερολίνο, έγινε έπειτα από κοινή έρευνα των βρετανικών και γερμανικών αρχών. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης θα αποφασίσει αργότερα σήμερα αν θα παραμείνει υπό κράτηση.

«Ο κατηγορούμενος έλαβε ένα ποσό μετρητών που δεν έχει διευκρινιστεί σε αντάλλαγμα για την παροχή πληροφοριών», επεσήμανε την ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο Βρετανός αυτός εργαζόταν για τη βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο από τον Νοέμβριο του 2020, αν και δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια θέση.

«Είναι ύποπτος ότι ήταν ενεργός το αργότερο από τον Νοέμβριο του 2020» υπέρ της ρωσικής κατασκοπείας, επεσήμανε η εισαγγελία, προσθέτοντας ότι «έχουν γίνει έρευνες στο διαμέρισμα και τον χώρο εργασίας (του κατηγορούμενου)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ