Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 το επιχειρηματικό κλίμα

Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 το επιχειρηματικό κλίμα

Απότομη μείωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία καθώς βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo. Πρόκειται για την πιο μεγάλη «βουτιά» από την επανένωση της Γερμανίας το '89.

Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo μειώθηκε σε 86,1 τον Μάρτιο από 96,0 τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο είναι χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις για 87,7.

"Η γερμανική οικονομία είναι σε κατάσταση σοκ", έγραψε το ινστιτούτο Ifo στο Twitter.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν σε μια περίοδο που η γερμανική και η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζουν τεράστια αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε αν και διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος στις 9.699 μονάδες.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2009.

Ο δείκτης υποχώρησε σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, σε ορισμένες περιπτώσεις σε σημαντικό βαθμό, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για περιορισμό της παραγωγής.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2005. Αυτό ισχύει τόσο για την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης όσο και για τις προσδοκίες.

Στο εμπόριο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος κατέρρευσε. Οι προσδοκίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τη γερμανική επανένωση το '89.

Οι εταιρείες αναθεώρησαν επίσης την αξιολόγησή τους για την τρέχουσα κατάσταση σαφώς προς τα κάτω. Η εξέλιξη αυτή ήταν εξίσου αρνητική σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής. Οι λιανοπωλητές τροφίμων και τα φαρμακεία ήταν οι μόνες ανοδικές εξαιρέσεις.