Γερμανία: Σε άμεση λειτουργία τίθενται οι μονάδες καύσης άνθρακα

Γερμανία: Σε άμεση λειτουργία τίθενται οι μονάδες καύσης άνθρακα

Νομοσχέδιο-εξπρές για την άμεση επαναλειτουργία μονάδων καύσης άνθρακα στη Γερμανία προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το φυσικό αέριο κατατέθηκε σήμερα από τη συγκυβέρνηση στη γερμανική βουλή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διακοπή τροφοδοσίας από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κίνηση για τη γερμανική κυβέρνηση και ειδικά τους Πρασίνους, δεδομένου ότι στόχος της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια ήταν -και συνεχίζει να είναι σύμφωνα με την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων- η σταδιακή κατάργηση των μονάδων άνθρακα μέχρι το 2030» αναφέρει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το  περιοδικό Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη μετατροπή τμημάτων  του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2 στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και βέβαια μόνο επί γερμανικών εδαφών σε τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.

Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα κομμάτι του αγωγού που ενώνει τη θάλασσα με τη γερμανική ενδοχώρα, το οποία η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να σκοπεύει να απαλλοτριώσει. Από τεχνικής άποψης πάντως το αρμόδιο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θεωρεί «ιδανικό» ένα τέτοιο σενάριο. Πριν λίγη ωστόσο υπήρξε και ρωσική αντίδραση επ' αυτού, με το Κρεμλίνο να προειδοποιεί ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Γερμανίας, εάν ισχύουν τα σενάρια αυτά.

Στο μεταξύ, μετά την ενεργοποίηση της κατάστασης συναγερμού για το φυσικό αέριο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ από χθες με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις κάνει λόγο σε δραματικούς τόνους για συνέπειες ντόμινο και κίνδυνο μιας πρωτοφανούς ενεργειακής ύφεσης, την οποία παρομοιάζει με τη χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Βrothers το 2008.

Αίσθηση προκαλούν όμως και όλα όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από την πετρελαϊκή κρίση του 1973.  Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία σφοδρότερα και εκτενέστερα (…) Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότερο (..) Ο Πούτιν θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε.»

Σε δραματικούς τόνους δεν κινούνται και οι δηλώσεις του Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δικτύων (Βundesnetzagentur), η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της ροής και των αποθεμάτων φυσικού αερίου, καθώς δεν αποκλείει μια πλήρη διακοπή ροής φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες. «Τα περισσότερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι καλά και όλα καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: πολύ λίγο φυσικό αέριο στο τέλος του χειμώνα ή ακόμη χειρότερα το φθινόπωρο».

Κάνει ειδικότερα λόγο για ενεργειακή επάρκεια μόλις δυόμιση μηνών, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα φυσικού αερίου. Προειδοποιεί τους καταναλωτές για τριπλασιασμό ίσως των λογαριασμών στο τέλος του έτους και προτείνει απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας πχ. λιγότερα ζεστά ντους, λιγότερο ηλεκτρικό και χαμηλότερη θέρμανση στο σπίτι.