Γερμανία: Πρόσκληση του SPD σε Πράσινους και Φιλελεύθερους για συνομιλίες

Γερμανία: Πρόσκληση του SPD σε Πράσινους και Φιλελεύθερους για συνομιλίες

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή διερευνητικών συνομιλιών με στόχο τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW), την Τρίτη το πρωί ο πρόεδρος της ΚΟ, Ρολφ Μίτσενιχ, ανακοίνωσε ότι ήδη χθες το SPD απέστειλε πρόταση στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να ξεκινήσουν οι συνομιλίες – ακόμη και αυτή την εβδομάδα.

Τα δύο αυτά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι σε μια πρώτη φάση θα διεξάγουν προκαταρκτικές συνομιλίες σε διμερές επίπεδο προκειμένου να διαπιστώσουν σε ποια σημεία συμφωνούν, σε ποια διαφωνούν και, ενδεχομένως, να εξετάσουν πιθανές συμβιβαστικές προτάσεις. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη. Επίσημα ούτε οι Φιλελεύθεροι, αλλά ούτε οι Πράσινοι αποκλείουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU.

Η προοπτική της συμμετοχής σε μια νέα κυβέρνηση είναι και η αιτία που εξακολουθεί να παραμένει στο αξίωμα του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών ο υποψήφιος καγκελάριος των χριστιανικών κομμάτων, Άρμιν Λάσετ. Τόσο η ηγεσία του CDU όσο και η ηγεσία του βαυαρικού CSU εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν προς τα έξω ενωμένοι, δεν θα έχουν καμία ελπίδα κυβερνητικής συμμετοχής.

Ωστόσο, η αγανάκτηση στα δύο κόμματα για την εκλογική ήττα είναι τόσο μεγάλη, που δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να προκύψουν εσωκομματικές ανακατατάξεις. Την Τρίτη το απόγευμα συγκροτείται η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν θα παραμείνει στο αξίωμα του προέδρου της ΚΟ ο Ραλφ Μπρίνκχαους ή αν θα υπάρξουν και άλλες