Γερμανία: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι «βάζουν νερό στο κρασί τους» για να συγκροτηθεί κυβέρνηση

Γερμανία: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι «βάζουν νερό στο κρασί τους» για να συγκροτηθεί κυβέρνηση

Βήματα προς την επίτευξη ενός πολιτικού συμβιβασμού, ο οποίος με τη σειρά του θα ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου «Τζαμάικα», κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι δύο υποψήφιοι εταίροι της Angela Merkel -Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.  

Συγκεκριμένα, οι Πράσινοι εκδήλωσαν ήδη την πρόθεση τους να υποχωρήσουν σε σημαντικά γι'' αυτούς περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως το να δοθεί τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης για οχήματα ως το έτος 2030. Επίσης, παραιτούνται και από την απαίτησή τους να τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τερματισμό της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Σε αντάλλαγμα, οι Πράσινοι αναμένουν από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να δεσμευθούν πως η επόμενη κυβέρνηση θα καταβάλει «κάθε προσπάθεια» ώστε το όχημα του μέλλοντος να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πέραν αυτού, ζητούν τώρα από τα άλλα κόμματα να προβούν σε συμβιβασμούς στο προσφυγικό ζήτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά την επανένωση οικογενειών και τη δημιουργία νόμιμων οδών εξόδου.

Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φιλελεύθεροι χαιρέτισαν τη στάση των Πρασίνων και ανακοίνωσαν διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά τους σε θέματα της γεωργίας, αλλά και στο ζήτημα των κινητήρων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ντίζελ να επιβάλλονται με υψηλότερους φόρους.

Διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών, που χαιρέτισε την κίνηση των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στην ομοσπονδιακή βουλή, Alexander Dodbrindt, διαφώνησε ότι πρόκειται για ένδειξη συμβαβισμού: «Η παραίτηση από βλακώδεις ημερομηνίες δεν συνιστά συμβιβασμό».

Πάντως, αυτά τα ζητήματα, αλλά και όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων, θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις των κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται πλέον στην αποφασιστική τους φάση. Ο χρόνος πιέζει. Πρόθεση των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων είναι να καταλήξουν ως την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας σε μια συμφωνία. Με βάση αυτή τη συμφωνία, τα εκάστοτε κομματικά όργανα θα αποφασίσουν αμέσως μετά κατά πόσο θα ξεκινήσουν τέλος του μηνός οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Associated Press