Γερμανία: Πιέσεις των φιλελεύθερων προς τους συντηρητικούς για κυβέρνηση συνασπισμού

Γερμανία: Πιέσεις των φιλελεύθερων προς τους συντηρητικούς για κυβέρνηση συνασπισμού

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, κλιμακώνοντας την πίεση προς τους μελλοντικούς συνεργάτες τους, εντός ενός υποτιθέμενου κυβερνητικού συνασπισμού, πριν από τη διεξαγωγή των σημερινών διερευνητικών συνομιλιών.

Ο υποψήφιος των συντηρητικών της καγκελαρίου, Άρμιν Λάσετ δηλώνει ότι επιθυμεί τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, ακόμα και μετά το χαμηλό εκλογικό ποσοστό ρεκόρ, που οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι η Ένωση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) έλαβαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Ωστόσο, ο Λάσετ υπονομεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ηγέτης της βαυαρικής ένωσης CSU, Μάρκους Ζέντερ δήλωσε πως οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι οποίοι οριακά εξασφάλισαν την πλειοψηφία, είναι πιο πιθανό να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, από την οποία, κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε τη συνολική πλειοψηφία, ενεργοποίησε μία περίοδο πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, που μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και για μήνες, με το FDP, αλλά και τους Πράσινους να εξελίσσονται σε πιθανούς πόλους κεντρικής πολιτικής επιρροής.

«Το CDU και το CSU πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν επιθυμούν πραγματικά να ηγηθούν σε μία κυβέρνηση» δήλωσε ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ στην εφημερίδα «The Bild am Sonntag».

Βάλτερ-Μπόργιανς (SPD): Εφικτός ο σχηματισμός τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού μέχρι το τέλος του 2021

Γερμανία: Πέφτουν κι άλλο τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών