Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Τόμας Κέμεριχ, η εκλογή του οποίου στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Θουριγγίας με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έχει προκαλέσει πολιτική κρίση.

Η παραίτηση είναι «αναπόφευκτη», δήλωσε ο ίδιος και ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα ζητήσει τη διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου και την προσφυγή στις κάλπες.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ η οποία χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» την εκλογή του Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού επιμένοντας μάλιστα ότι πρέπει να ανατραπεί. «Ήταν μία κακή μέρα για τη δημοκρατία, μια μέρα που έσπασε τη μακρά και υπερήφανη παράδοση των αξιών του CDU. Αυτό δεν είναι σύμφωνο σε καμία περίπτωση σύμφωνο με αυτό που σκέφτεται το CDU, με τον τρόπο που έχουμε ενεργήσει από τη δημιουργία του κόμματός μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η πολιτική κρίση αγγίζει και την κεντρική κυβέρνηση, καθώς, έπειτα από αίτημα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα συγκληθεί, το Σάββατο, στην καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή με τις ηγεσίες των SPD και CDU να συζητούν για την αποκλιμάκωση. Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.