Γερμανία: Παραιτείται από την ηγεσία του CDU η διάδοχος της Μέρκελ

Γερμανία: Παραιτείται από την ηγεσία του CDU η διάδοχος της Μέρκελ

Την πρόθεση της να παραιτηθεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και να μην διεκδικήσει την Καγκελαρία στις εκλογές του 2021 ανακοίνωσε σήμερα η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, «η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ πιστεύει ότι ο υποψήφιος Καγκελάριος και ο αρχηγός του κόμματος είναι θέσεις που πρέπει να κατέχονται από το ίδιο πρόσωπο».

Η παραίτηση της διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος έρχεται λίγες μέρες μετά την αναταραχή που προκάλεσε η υπόθεση με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Θουριγγίας. 

Η Κραμπ-Καρενμπάουερ είπε σε αξιωματούχους του κόμματος της ότι προβληματίζεται μεταξύ άλλων από την «περίεργη σχέση στελεχών του CDU με του ακροδεξιού AfD».

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του CDU, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του  του φιλελεύθερου (FDP) πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Τόμας Κέμεριχ, με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), μια μικρή ομάδα μέσα στο κόμμα υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο AfD.

Σημειώνεται ότι η Κραμπ- Καρενμπάουερ επικράτησε του Φρίντριχ Μερτς, εκλεκτού του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν πρόεδρο της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Καρενμπάουερ συγκέντρωσε 517 ψήφους (51,75%), ενώ ο Φρίντριχ Μερτς πήρε 482 ψήφους (48,52%) σε σύνολο 999 ψηφισάντων.

Από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της η Κραμπ-Καρενμπαουερ τον Δεκέμβριο του 2018 έχει δεχθεί σκληρή κριτική, με μεγάλη μερίδα των Γερμανών ψηφοφόρων να την θεωρεί ακατάλληλη.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει πως 7 στους 10 Γερμανούς πιστεύουν ότι η Κραμπ-Καρρενμπάουερ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει την καγκελαρία. Μάλιστα, θέλουν να παραμείνει η Μέρκελ στη θέση αυτή μέχρι το 2021, δηλαδή μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.