Γερμανία: Oι Πράσινοι επικρίνουν τον W. Schaeuble για τη στάση του στο ελληνικό χρέος

Γερμανία: Oι Πράσινοι επικρίνουν τον W. Schaeuble για τη στάση του στο ελληνικό χρέος

Ουσιαστικές ελαφρύνσεις του χρέους θα γίνουν από το 2018. Είναι πολύ αργά και πολύ αόριστη η υπόσχεση ότι θα δοθεί στην Ελλάδα αυτό που κυρίως χρειάζεται, δηλαδή σταθερότητα», είπε ο Ζβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του κόμματος των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Κατά συνέπεια αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερη φτώχια και ανεργία στη Ελλάδα, προσέθεσε.

Ο Ζ-Κ Κίντλερ κατηγόρησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι μπλοκάρει τις αναγκαίες ελαφρύνσεις. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετέθεσε τις αναγκαίες ελαφρύνσεις, οι οποίες θα γίνουν ούτως ή άλλως, για μετά τις βουλευτικές εκλογές, διότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα είναι διχασμένο στο θέμα αυτό. Αυτό είναι δειλό και ανειλικρινές απέναντι στον γερμανικό λαό», είπε ο πράσινος πολιτικός.

Ιδιαίτερα άξιο κριτικής είναι το γεγονός ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από την πώληση ελληνικών ομολόγων δεν θα δοθούν στην Ελλάδα όπως συμφωνήθηκε το 2012, είπε επίσης ο Ζ-Κ Κίντλερ, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω παραχωρήσεις προς τη Ελλάδα. «Ένα είναι ξεκάθαρο», είπε, «η καταστροφική πολιτική απέτυχε. Τώρα η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους αέρα γα να αναπνεύσει. Δεν επιτρέπεται να υπάρξουν οιονεί αυτόματες περικοπές του προϋπολογισμού οι οποίες θα πνίξουν ακόμα περισσότερο την (ελληνική) οικονομία». Αναγκαίοι είναι «οι ρεαλιστικοί και εφικτοί στόχοι του προϋπολογισμού και οι λογικές επενδύσεις υπό την έννοια ενός νέου πράσινου deal», προσέθεσε ο βουλευτής των Πρασίνων και τόνισε ότι η Ελλάδα τήρησε «σε μεγάλο βαθμό» τις συμφωνίες με τους δανειστές. Επομένως είναι «σωστό και καλό» να δοθεί η εκκρεμής δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ