Γερμανία: Ο Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποψήφιος για δεύτερη θητεία

Γερμανία: Ο Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποψήφιος για δεύτερη θητεία

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε πριν από λίγο την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Η επόμενη εκλογή είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2022.

«Θα ήθελα να θέσω υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ως Ομοσπονδιακός Πρόεδρος», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και έκανε λόγο για «ανήσυχους καιρούς», με την Γερμανία να αντιμετωπίζει την εποχή μετά την πανδημία, κρίσιμες εκλογές και πολιτική αναταραχή. «Θα ήθελα την ευκαιρία να συνοδεύσω τη χώρα στον δρόμο για το μέλλον, ένα μέλλον μετά την πανδημία», είπε ο 65χρονος Πρόεδρος και τόνισε την ανάγκη η γερμανική κοινωνία να μην βγει διχασμένη από την κρίση.

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προτάθηκε για το αξίωμα από τον τότε Πρόεδρο του κόμματός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στηρίχθηκε από τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού. Εξελέγη στις 12 Φεβρουαρίου του 2017 με ποσοστό 75%.

Μετά την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητας του κ. Σταϊνμάιερ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία μαζί του. «Τρέφει μεγάλο σεβασμό τόσο για τον ίδιο όσο και για τον θεσμό του Ομοσπονδιακού Προέδρου. Η ανακοίνωση μιλάει από μόνη της», πρόσθεσε.

Τη δήλωση του Προέδρου χαιρέτισε αμέσως ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος από το SPD Όλαφ Σολτς. «Αυτά είναι καλά νέα για την Γερμανία. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ είναι διαθέσιμος και για δεύτερη θητεία. Είναι ένας Πρόεδρος που ασχολείται με τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, που ρίχνει γέφυρες και ανοίγει δρόμους. Ένας Πρόεδρος που απολαμβάνει μεγάλο σεβασμό από τους πολίτες και ευρεία στήριξη από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο κ. Σολτς.

Από την πλευρά των Πρασίνων, οι συμπρόεδροι Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησαν τους αντιπάλους τους να μην εκμεταλλευτούν το αξίωμα του Προέδρου για τους σκοπούς της προεκλογικής τους εκστρατείας. «Η ανακοίνωση του κ. Σταϊνμάιερ δεν πρέπει να σημαίνει ότι το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου θα ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία. Το ποιος θα είναι ο αρχηγός του κράτους θα αποφασιστεί μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές», έγραψαν οι επικεφαλής του κόμματος σε κοινή δήλωσή τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κ. Σταϊνμάιερ προσέδωσε στον θεσμό διορατικότητα και ανθρωπιά.