Γερμανία: Ο Γενς Βάιντμαν έτοιμος για την ηγεσία της ΕΚΤ

Γερμανία: Ο Γενς Βάιντμαν έτοιμος για την ηγεσία της ΕΚΤ

Ένας Γερμανός ως προϊστάμενος της ΕΚΤ; Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα, και η στιγμή είναι κατάλληλη.

Ο Βάιντμαν είχε δηλώσει σε εκδήλωση στη Βιέννη τον Μάρτιο, ότι θεωρεί τον εαυτό του πιθανό διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Σήμερα, σε συνέντευξή του στον όμιλο Funke επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι κάθε μέλος της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει τη δημιουργική θέληση να συμμετάσχει σε έναν διαφορετικό ρόλο στη νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Ντράγκι θα εγκαταλείψει το αξίωμά του στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ευρωπαϊκές τραπεζικές πηγές «αν ο Βάιντμαν ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του δύσκολα θα βρεθεί υποψήφιος να τον αμφισβητήσει». Προς το παρόν στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Βάιντμαν φαίνεται πάντως να αντιδρούν Γάλλοι και Ιταλοί.

«Τέλος στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ»

«Τώρα είμαστε πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην κρίση, αλλά και για την άσκηση μιας νομισματικής πολιτικής πίσω σε πιο οικείο έδαφος, για να καθορίσουμε τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής για το μέλλον», δήλωσε ο Βάιντμαν. Κατά την άποψή του, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει ταχέως να σταματήσει τις αγορές ομολόγων. «Δεν θέλω να προκαταβάλω τις αποφάσεις του Συμβουλίου, αλλά νομίζω ότι είναι λογικό, σύντομα να υπάρξει μια σαφήνεια και να ανακοινωθεί μια ημερομηνία λήξης». Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ είναι στις 14 Ιουνίου στη Ρίγα και στις 26 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη.

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ συνολικού ύψους 2,55 τρισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θεωρούνται αμφιλεγόμενες στη Γερμανία, θα πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό που θα συμβεί μετά είναι ακόμα ασαφές.

Η παραδοχή ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα συνεχιστούν πέρα ??από το τέλος του έτους φαίνεται εύλογη, δήλωσε Βάιντμαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ