7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Γερμανία: Νέοι κανονισμοί εισόδου - Τι ισχύει για πτήσεις από Ελλάδα

Γερμανία: Νέοι κανονισμοί εισόδου - Τι ισχύει για πτήσεις από Ελλάδα
APimages

Σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παρουσίασε τους νέους κανονισμούς για την είσοδο στη Γερμανία που ισχύουν από την 1η Ιουλίου. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle (DW), οι χώρες του εξωτερικού κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες: περιοχές που δεν θεωρούνται πλέον επικίνδυνες όπως η Ελλάδα, περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και περιοχές όπου έχουν διαπιστωθεί μεταλλάξεις του ιού όπως η Μ. Βρετανία και η Πορτογαλία.

Εισερχόμενοι στη Γερμανία από περιοχές των δύο τελευταίων κατηγοριών μπαίνουν ανεξαιρέτως όλοι σε καραντίνα. Στην περίπτωση μάλιστα της τέταρτης κατηγορίας, δηλαδή περιοχών με μεταλλάξεις του ιού, η Γερμανία επιτρέπει μόνο την είσοδο υπηκόων της ή αλλοδαπών με μόνιμη κατοικία στη χώρα.

Κανονιστικό πλαίσιο εισόδου

Ανεξαιρέτως όλοι όσοι έρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς, δηλαδή και ταξιδιώτες από την Ελλάδα, θα πρέπει να προσκομίζουν πριν την επιβίβαση τους στο αεροπλάνο είτε αρνητικό τεστ είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε βεβαίωση ανάρρωσης. Επειδή από τις 20 Ιουνίου η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι εισερχόμενοι αεροπορικώς στη Γερμανία δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν την ψηφιακή δήλωση εισόδου. Ο κ. Σπαν έκανε έκκληση ακόμη και στους εμβολιασμένους που επιστρέφουν στη Γερμανία να κάνουν τεστ.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απέρριψε συστηματικούς ελέγχους σε οχήματα στα σύνορα, προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αλλά όπως και πέρυσι κατά την περίοδο των διακοπών, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε περιοχές μετά τα σύνορα. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι σήμερα το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων στη Γερμανία κυμαίνεται στο 2%, ενώ πέρυσι στο διάστημα των διακοπών είχε ανέλθει στο 50%. «Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε το χαμηλό ποσοστό», τόνισε ο κ. Σπαν.