Γερμανία: Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες - Πέφτουν οι Πράσινοι

Γερμανία: Μπροστά οι Σοσιαλδημοκράτες - Πέφτουν οι Πράσινοι

Τρεις εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δεύτερου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ZDF και προηγείται σαφώς αυτή τη φορά των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU). Μειώνεται η δύναμη των Πρασίνων. Τον Όλαφ Σολτς προτιμά ένας στους δύο πολίτες (53%) για καγκελάριο, ενώ καταλληλότερο για καγκελάριο τον θεωρεί το 70%.

Εάν οι εκλογές διεξήγοντο την επόμενη Κυριακή, CDU και CSU θα παρέμεναν στο 22%, το χαμηλότερο ποσοστό το οποίο έχει καταγραφεί από το ZDF μέχρι στιγμής για τις προσεχείς εκλογές. Το SPD αύξησε αντιθέτως το ποσοστό του σε σχέση με ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2002 με 25%. Οι Πράσινοι, που ξεκίνησαν πολύ δυνατά την προεκλογική εκστρατεία τους και προηγήθηκαν δημοσκοπικά για μικρό χρονικό διάστημα, χάνουν τρεις ποσοστιαίες μονάδες και θα ελάμβαναν 17%.

Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11%. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και η Αριστερά βελτιώνουν το ποσοστό τους κατά μια μονάδα και θα ελάμβαναν 11% και 7% αντίστοιχα. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί θα ελάμβαναν 7% (-2%).

Τον Όλαφ Σολτς (SPD) θα προτιμούσε για καγκελάριο το 53% των ερωτηθέντων (+4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση), τον Άρμιν Λάσετ (CDU / CSU) προτιμά το 18% (+1%) και την υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ το 14% (-2%).

Καταλληλότερο για καγκελάριο θεωρεί τον Όλαφ Σολτς το 70% (+5%) και ακατάλληλο το 25%. Τον Άρμιν Λάσετ θεωρεί κατάλληλο για καγκελάριο το 25% (άνευ μεταβολής το ποσοστό του), ενώ ακατάλληλο τον θεωρεί το 70%. Τέλος, την Μπέρμποκ θεωρεί κατάλληλη το 23% και ακατάλληλη το 71%. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για να απαντήσουν.