Γερμανία: Κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Γερμανία: Κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Η Γερμανία ανακοίνωσε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στο πλαίσιο του πακέτου τόνωσης της οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 16% για τα ηλεκτρικά και υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση της φορολόγησης των οχημάτων που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται και επιδότηση ύψους 6.000 ευρώ για τον πελάτη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία που κοστίζουν λιγότερο από 40.000 ευρώ, και αν σε αυτό προστεθεί και η επιδότηση 3.000 προς τον κατασκευαστή για την ίδια κατηγορία αυτοκινήτων, η επιδότηση φτάνει τα 9.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτά τα μέτρα, τα οποία ευνοούν κυρίως τα φτηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σίγουρα ενισχύουν τη στροφή της Volkswagen προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τα ηλεκτρικά οχήματα αντιπροσώπευαν το 1,8% των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων το προηγούμενο έτος, ενώ τα υβριδικά το 6,6%.