Γερμανία: Κάλεσμα στα κρατίδια για αυστηρότερο έλεγχο των κανόνων για τον κορονοϊό

Γερμανία: Κάλεσμα  στα κρατίδια για αυστηρότερο έλεγχο των κανόνων για τον κορονοϊό

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) κάλεσε τα ομοσπονδιακά κρατίδια να ελέγχουν αυστηρότερα τη συμμόρφωση των πολιτών στους κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων κατά του κορονοϊού, ασφαλώς είναι δυνατόν να γίνουν περισσότερα», τόνισε ο Σπαν σε κοινή του συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας-Ρηνανίας Βεστφαλίας  Άρμιν Λάσετ, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) και δόθηκε μετά τις διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου ομοσπονδίας και κρατιδίων χθες, Πέμπτη.  

Ο επίσης χριστιανοδημοκράτης Λάσετ είπε ότι θα ήθελε μια «επιθετική επιβολή» της τήρησης των κανόνων εναντίον των παρεκτρεπομένων για όλη τη Γερμανία. «Κατά των εσκεμμένων νομικών παραβιάσεων, πρέπει να ισχύει και στο θέμα αυτό η αρχή της μηδενικής ανοχής», τόνισε.

Την Πέμπτη, κατόπιν διαβουλεύσεων με την καγκελάριο Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατών --με εξαίρεση το κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ-- αποφάσισαν τη σε εθνικό επίπεδο επιβολή προστίμου τουλάχιστον 50 ευρώ σε όσους δεν φορούν μάσκα. Την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου θα την έχουν όμως τα ομοσπονδιακά κρατίδια. 

Επίσης, ο Σπαν τάχθηκε στη συνέντευξη εναντίον της διεξαγωγής του καρναβαλιού με την παραδοσιακή του μορφή, με το επιχείρημα ότι «Το καρναβάλι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση μετά το σκι (après-ski) ήταν οι βασικές αιτίες της έναρξης της διάδοσης του κορονοϊού στη Γερμανία στις αρχές του έτους».

Ο Λάσετ πρόσθεσε επ΄ αυτού: «Λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα αριθμό κρουσμάτων, είναι δύσκολο να φανταστούμε τον εορτασμό του καρναβαλιού του επόμενου έτους, όπως το γνωρίζουμε. Το καρναβάλι δεν θα μπορούσε ασφαλώς να πραγματοποιηθεί όπως πριν».

Michael Kappeler/dpa via AP