Γερμανία: Ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου - Αναζητά εναλλακτικές

Γερμανία: Ιστορικά χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου - Αναζητά εναλλακτικές

Εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, σε περίπτωση που διακοπεί η ροή από τη Ρωσία, λόγω της κρίσης με την Ουκρανία, αναζητά η Γερμανία. Τα επίπεδα των αποθεμάτων φυσικού αερίου στη χώρα καταγράφουν ιστορικά χαμηλά, όπως αναφέρει το Euractiv.

Το φυσικό αέριο καλύπτει περισσότερο από το 25% της κατανάλωσης ενέργειας της Γερμανίας, το σύνολο της οποίας εισάγεται φθηνά μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Ωστόσο, με την αυξανόμενη ένταση στην κρίση της Ουκρανίας, οι γερμανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες. Σε μια σχεδόν πλήρη αντιστροφή της γερμανικής θέσης, το Βερολίνο εξετάζει τώρα την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλους πιθανούς προμηθευτές, σύμφωνα με τη δήλωση στο Κοινοβούλιο του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Εάν το φυσικό αέριο δεν μπορεί να εισαχθεί μέσω αγωγών, η Γερμανία «θα πρέπει να αγοράσει LNG», είπε στη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στις 26 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η εισαγωγή «υγροποιημένου φυσικού αερίου θα απαιτούσε την απαραίτητη υποδομή», πρόσθεσε, και επί του παρόντος δεν υπάρχουν τερματικοί σταθμοί εισαγωγής στη Γερμανία.

Η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου θεωρούνταν μέχρι τώρα οικονομικά ασύμφορη στη Γερμανία και ως εκ τούτου τα περισσότερα έργα έκλεισαν.

Η χώρα επεδίωκε κάποτε να κατασκευάσει τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στα λιμάνια του Μπρούνσμπιτελ και του Στάντε, αλλά τα έργα αυτά «μέχρι στιγμής δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικά», εξήγησε ο Χάμπεκ.

«Θα αντιμετωπίσουμε τώρα αυτό το ζήτημα με σθένος», υποσχέθηκε, λέγοντας ότι δεν θα προτιμηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου υδρορωγμάτωσης από τις ΗΠΑ. «Το από πού θα προέρχεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα καθορίζεται επίσης από την αγορά. Θα πρέπει να αγοράζουμε εκεί όπου το LNG είναι φθηνότερο».

Τα σχόλια του Χάμπεκ για το LNG σηματοδοτούν μια αλλαγή πολιτικής για τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει τη γειτονική Τσεχία. Η Γερμανία δεν διαθέτει τερματικούς σταθμούς LNG, αλλά θα μπορούσε να εισάγει LNG από το γειτονικό Βέλγιο (ένας τερματικός σταθμός), τη Γαλλία (τέσσερις), τη Λιθουανία (ένας), τις Κάτω Χώρες (ένας) και την Πολωνία (ένας).

Μέχρι τώρα, η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θεωρούνταν δεδομένη λόγω της «στενής αμοιβαίας εξάρτησης» της Γερμανίας με τη Ρωσία ως κύριου προμηθευτή, δήλωσε ο Μάρκους Κρέμπερ, επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας RWE.

«Χρειαζόμαστε το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ρωσία χρειάζεται συνάλλαγμα», εξήγησε ο Κρέμπερ, στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Επισήμανε παράλληλα ωστόσο πως «υπήρξαν και στο παρελθόν εντάσεις, αλλά το φυσικό αέριο πάντα ερχόταν» στη Γερμανία.

Καθώς όμως οι αποθήκες φυσικού αερίου της Γερμανίας φτάνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και η Gazprom εμφανίζεται απρόθυμη να εκπληρώσει τις δικές της αποθεματικές απαιτήσεις, οι θέσεις αλλάζουν.

«Στις 11 Ιανουαρίου 2022, οι ποσότητες των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS [Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου] έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη μακρά ιστορία της παρατήρησης», έγραψε στο Twitter η κρατική εταιρεία Gazprom της Ρωσίας.

«Οι εγκαταστάσεις UGS στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι γεμάτες κατά 37% και 36%», πρόσθεσε η εταιρεία.

Εάν σταματούσαν όλες οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει «πολύ κρύο και ακριβές τιμές» για τη Γερμανία, δήλωσε στη FAZ ο Μάρκους Σόντερ, υπουργός-πρόεδρος της Βαυαρίας.

Σε κίνδυνο η βιομηχανία, όχι τα νοικοκυριά

Το ζήτημα αν τα γερμανικά σπίτια κρυώσουν μόλις «ο Πούτιν κλείσει τη βαλβίδα του φυσικού αερίου» απασχολεί τους Γερμανούς ήδη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί προς το παρόν σύμφωνα με τους ειδικούς. «Όχι, δεν θα κάνει κρύο» στα γερμανικά διαμερίσματα αν σταματήσει να ρέει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εξήγησε o Ζίμον Μιουλέρ, διευθυντής των γερμανικών δραστηριοτήτων της δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende του Βερολίνου.

Η αύξηση των «εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου» και οι «μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου» θα μπορούσαν συνδυαστικά να καλύψουν μια «βραχυπρόθεσμη» διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία, εξηγεί ο Μιουλέρ, «υπό την προϋπόθεση ότι ο χειμώνας δεν θα είναι πολύ σκληρός».

Και αν τα πράγματα στραφούν προς το χειρότερο, η βιομηχανία θα αποκοπεί πρώτα και «οι ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών θα προστατευθούν», είπε.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ένα έγγραφο 59 σελίδων της ενεργειακής ένωσης BDEW προσδιορίζει «δυνατότητες διακοπής λειτουργίας» σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν τη βιομηχανία.

Σε περίπτωση πανελλαδικής έλλειψης φυσικού αερίου, η BDEW είναι επίσης υποχρεωμένη να ενεργοποιήσει μια έγκαιρη προειδοποίηση και να ενημερώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Αλλά η Γερμανία δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί. «Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι εγγυημένη», απάντησε το υπουργείο Οικονομίας όταν ρωτήθηκε από τη EURACTIV αν η BDEW έχει ενεργοποιήσει έγκαιρη προειδοποίηση.