Γερμανία: Η προεδρία θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία για τα οικονομικά της ΕΕ 

Γερμανία: Η προεδρία θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία για τα οικονομικά της ΕΕ 

Η γερμανική προεδρία της ΕΕ, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία  μέχρι το 2027 για τα οικονομικά της ΕΕ  στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες στα μέσα Ιουλίου. Για πρώτη φορά εδώ και μήνες, θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ και το προγραμματισμένο Ταμείο ανάκαμψης και πάλι με προσωπικές επαφές, αναφέρει το πρακτορείο.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να ολοκληρώσει την Τετάρτη το πρόγραμμα για την εξάμηνη γερμανική Προεδρία, το οποίο θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την υπέρβαση της οικονομικής ύφεσης.

Η γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. θα επιδιώξει  «την αλληλεγγύη και την συνοχή», δήλωσε σήμερα  ο ηγέτης του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να έχει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δικά της έσοδα από τις συναλλαγές οι οποίες γίνονται με αντικείμενο τη μείωση των εκπομπών CO2  και από τον ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τόσο αυτός, όσο και η συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν έχουν επίσης ταχθεί υπέρ των υψηλότερων γερμανικών καταβολών στις Βρυξέλλες, επειδή «η σταθεροποίηση των άλλων χωρών της ΕΕ είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας».

Σε κυβερνητικούς κύκλους λεγόταν ότι από γερμανικής σκοπιάς θα ήταν επιθυμητό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για τα οικονομικά - ειδικά επειδή προβλέπεται και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικύρωση από τις 27 χώρες της ΕΕ. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μισέλ δήλωσε ότι βλέπει «αυξανόμενη τάση προς συμφωνία» για το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. από το 2021 έως το 2027 και το Ταμείο ανάκαμψης. Και τα δύο μαζί έχουν ανέρχονται σε περίπου 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.