Γερμανία: Ετοιμότητα για fast track υποδοχή ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

Γερμανία: Ετοιμότητα για fast track υποδοχή ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιθυμεί να δεχτεί γρήγορα  ανηλίκους από τους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ θα τηρήσει την υπόσχεσή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στέφε Άλτερ, ενώ η Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα οτί αυτό θα υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να δεχτούν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους μετανάστες από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου. Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσφατα είχε δηλώσει ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο, η Επίτροπος Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Ίλβα Γιόχανσον μιλώντας στην "Frankfurter Allgemeine Zeitung" είπε πως «οι προετοιμασίες στην Γερμανία και στο Λουξεμβούργο έχουν ήδη προχωρήσει. Ελπίζω ότι τα πρώτα παιδιά μπορούν να μεταφερθούν στις χώρες υποδοχής την επόμενη εβδομάδα».

Εξακολουθεί να παραμένει ασαφής ο ακριβής αριθμός των ανηλίκων που θα δεχθεί η Γερμανία, με άλλες αναφορές να κάνουν λόγο για 250 άτομα και άλλες για 400 άτομα, ενώ δεν είναι γνωστή και η ημερομηνία αναχώρησής τους από την Ελλάδα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να εξασφαλιστεί η άμεση αναχώρηση από τα ελληνικά νησιά».

Εξάλλου, σήμερα διεξήχθη από την Κομισιόν τηλεδιάσκεψη με τις χώρες της ΕΕ που έχουν ήδη εκφράσει ή σηματοδοτήσει την προθυμία τους να δεχτούν παιδιά και εφήβους, κατά την διάρκειά της οποίας αναλύθηκε η σχεδιαζόμενη διαδικασία μετεγκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα λόγω της κρίσης κορονοϊού.