Γερμανία: Έρευνα για την Amazon από τις αρχές ανταγωνισμού

Γερμανία: Έρευνα για την Amazon από τις αρχές ανταγωνισμού

Οι γερμανικές αρχές ανταγωνισμού ξεκινούν έρευνα για τις σχέσεις της Amazon με εξωτερικούς εμπορευόμενους που πωλούν στην ιστοσελίδα της, ανακοίνωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Επιτροπής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Ερευνούμε το αν και με ποιον τρόπο η Amazon επηρεάζει το πώς ορίζουν οι εμπορευόμενοι τις τιμές τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Συμπράξεων Αντρέας Μουντ στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Γερμανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Amazon μετά τις ΗΠΑ.

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, όταν πολλά καταστήματα παρέμεναν κλειστά και οι αγοραστές στράφηκαν στο διαδίκτυο, υπήρξαν διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τον Μουντ, ότι η Amazon είχε μπλοκάρει κάποιους εμπορευόμενους λόγω υπερβολικά υψηλών τιμών.

«Η Amazon δεν μπορεί να ελέγχει τις τιμές», δήλωσε ο Μουντ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της υπηρεσίας του για πληροφορίες και τα σχετικά στοιχεία αξιολογούνται.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η πολιτική της Amazon είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να εξασφαλίζει πως οι συνεργάτες της ορίζουν ανταγωνιστικές τιμές.

Έως το 2013 η Amazon εμπόδιζε τους εμπορευόμενους να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα, μια πολιτική που οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας την υποχρέωσαν να εγκαταλείψει.

Το προηγούμενο έτος, η Amazon κατέληξε σε συμφωνία με τις γερμανικές αρχές να μεταρρυθμίσει τους όρους συναλλαγών για τους εξωτερικούς εμπορευόμενους, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να σταματήσει την εν εξελίξει επτάμηνη έρευνά της.