Γερμανία: Εγκρίθηκε από την επιτροπή της Μπούντεσταγκ το σχέδιο -ισοσκελισμένου- προϋπολογισμού του 2018

Γερμανία: Εγκρίθηκε από την επιτροπή της Μπούντεσταγκ το σχέδιο -ισοσκελισμένου- προϋπολογισμού του 2018

Η αρμόδια επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες το σχέδιο για έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ύψους 343,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018, που αυξάνει τις κρατικές δαπάνες κατά σχεδόν 4% εν συγκρίσει με το 2017, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την έκδοση νέου δημόσιου χρέους.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν 14 ώρες, αφού τελικά τα μέλη της άφησαν κατά μέρος τη σύγκρουση για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση και απειλεί ακόμη και να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την Άγγελα Μέρκελ εάν δεν βρεθούν λύσεις, αρχής γενομένης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο.

Ο Έκχαρτ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος των συντηρητικών για θέματα προϋπολογισμού, τόνισε πως η συμφωνία δείχνει ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα να ενεργεί αποτελεσματικά.

Μολονότι αποφεύγεται η έκδοση νέου χρέους, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση των επενδύσεων κατά 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα 39,8 δισεκατομμύρια, από 37 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού του γερμανικού δημοσίου που παρουσίασε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς τον Μάιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει επίσης μεγαλύτερες δαπάνες για μισθούς στον τομέα της ασφάλειας--προβλέπονται 3.075 περισσότερες θέσεις στην ομοσπονδιακή αστυνομία και 525 σε άλλη μια ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης εγκλήματος, διευκρίνισε ο Ρέμπεργκ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα υποβληθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, την προσεχή εβδομάδα, ανέφερε ο ίδιος.

Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ, και οι δύο συντηρητικοί πολιτικοί, υπέβαλαν ενστάσεις γραπτώς στις προβλέψεις για τα υπουργεία τους, αλλά η επιτροπή δεν προσέθεσε χρηματοδότηση πέραν των επιπέδων που προέβλεπε η αρχική εισήγηση του Σολτς.

Τα δύο υπουργεία πιέζουν να υπάρξουν αυξήσεις των προϋπολογισμών τους τα επόμενα χρόνια.

Ο Σολτς θα παρουσιάσει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 στην κυβέρνηση της Μέρκελ στα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ