Γερμανία: Διαμάχη για τον διορισμό του νέου προέδρου της επιτροπής σοφών

Γερμανία: Διαμάχη για τον διορισμό του νέου προέδρου της επιτροπής σοφών

Μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους στη Γερμανία, αυτή τη φορά για τον νέο επικεφαλής της επιτροπής «σοφών» του πανίσχυρου οικονομικού συμβουλίου της χώρας, λίγους μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές. 

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου Λαρς Φελντ λήγει στο τέλος του μήνα και ο Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών, μπλοκάρει τον διορισμό του οικονομολόγου για τρίτη θητεία, ενάντια στις επιθυμίες του κόμματος της Καγκελαρίου Μέρκελ. 

Η διαμάχη αποτελεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, σημάδι των βαθιών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ του CDU και του SPD σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική που πρόκειται να ενταθούν πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Φελντ είναι πιστός οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των ισορροπημένων προϋπολογισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το SPD προτείνει τους δικούς του υποψηφίους για την προεδρία, συμπεριλαμβανομένου του Γενς Σεντέκουμ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο Heinrich Heine Düsseldorf και του Μαρσέλ Φρατσερ, επικεφαλής του think tank DIW Economics, του οποίου οι απόψεις είναι πιο κοντά σε αυτές του SPD, ειδικά στο χρέος.